γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

 

Ο Κώστας Βλαχόπουλος ξεκίνησε  το 2021 να ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή των Microgreens(φυτάρια ή βλαστάρια) τα οποία αναπτύσσονται σε υδροπονικά συστήματα στο έδαφος ή σε θερμοκήπια.

 

 

Οι φύτρες είναι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και είναι στα πρώτα στάδια του βιολογικού τους κύκλου, είναι εύκολοι στην χώνεψη και αφομοιώνονται καθώς απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό.  

 

 

Παράλληλα ο Κώστας Βλαχόπουλοςασχολήθηκε και με την καλλιέργεια των βρώσιμων λουλουδιών (βιόλα τρικολόρε ,κατιφέ, λουλούδια και φύλλα καπουτσίνο , κενταύρια , καλέντουλα) η χρήση των οποίων στη μαγειρική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, από τους Κινέζους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

 

 

Τα λουλούδια, εκτός από το να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τους κήπους μας , αποτελούν και μια άριστη πρώτη ύλη για το φαγητό  δίνοντας  μια διαφορετική διάσταση στις συνταγές μαγειρικής.  

 

 

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία . Οι φύτρες και τα  βρώσιμα λουλούδια χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εδώ και μερικά χρόνια για να ομορφύνουν την παρουσίαση ενός πιάτου , ενός γλυκού ή ακόμη και ενός κοκτέιλ.

 

 

Σήμερα ο Γιάννης Βόρης (μάγειρας στο «Ρεμέτζο» της Μυκόνου) μας έφτιαξε τρία διαφορετικά πιάτα σεβίτσε από φιλέτο τσιπούρας, μπακαλιάρου και λαυρακιού , τα στόλισε εξαίσια με τις φύτρες και τα βρώσιμα άνθη από τις καλλιέργειες του Κώστα Βλαχόπουλου . Τα πιάτα μηδενός εξαιρουμένου ήταν έργα τέχνης , παράλληλα με την γαστρονομική ηδονή που μας προσέφεραν , ξεχείλιζαν από εικαστική νοστιμιά με αποτέλεσμα να ανεβάσουν την όρεξη μας σε άλλη διάσταση.

 

Tips : Όσοι ενδιαφέρονται για τα Microgreens και τα βρώσιμα άνθη μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη της «micro salad»  Κώστα Βλαχόπουλο στο κινητό: 6973032061 ή να του στείλουν e-mail info@microsalad.gr