γράφει ο
Στάθης Χαρπαντίδης
Ο Κώστας Βλαχόπουλος ξεκίνησε το 2021 να ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή των Microgreens(φυτάρια ή βλαστάρια) τα οποία αναπτύσσονται σε υδροπονικά συστήματα στο έδαφος ή σε θερμοκήπια.
Οι φύτρες είναι σπόροι που μόλις έχουν βλαστήσει και είναι στα πρώτα στάδια του βιολογικού τους κύκλου, είναι εύκολοι στην χώνεψη και αφομοιώνονται καθώς απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό.
Παράλληλα ο Κώστας Βλαχόπουλοςασχολήθηκε και με την καλλιέργεια των βρώσιμων λουλουδιών (βιόλα τρικολόρε ,κατιφέ, λουλούδια και φύλλα καπουτσίνο , κενταύρια , καλέντουλα) η χρήση των οποίων στη μαγειρική χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, από τους Κινέζους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Τα λουλούδια, εκτός από το να διακοσμούν και να ομορφαίνουν τους κήπους μας , αποτελούν και μια άριστη πρώτη ύλη για το φαγητό δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στις συνταγές μαγειρικής.
Τα βρώσιμα λουλούδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία . Οι φύτρες και τα βρώσιμα λουλούδια χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική εδώ και μερικά χρόνια για να ομορφύνουν την παρουσίαση ενός πιάτου , ενός γλυκού ή ακόμη και ενός κοκτέιλ.
Σήμερα ο Γιάννης Βόρης (μάγειρας στο «Ρεμέτζο» της Μυκόνου) μας έφτιαξε τρία διαφορετικά πιάτα σεβίτσε από φιλέτο τσιπούρας, μπακαλιάρου και λαυρακιού , τα στόλισε εξαίσια με τις φύτρες και τα βρώσιμα άνθη από τις καλλιέργειες του Κώστα Βλαχόπουλου . Τα πιάτα μηδενός εξαιρουμένου ήταν έργα τέχνης , παράλληλα με την γαστρονομική ηδονή που μας προσέφεραν , ξεχείλιζαν από εικαστική νοστιμιά με αποτέλεσμα να ανεβάσουν την όρεξη μας σε άλλη διάσταση.
Tips : Όσοι ενδιαφέρονται για τα Microgreens και τα βρώσιμα άνθη μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη της «micro salad» Κώστα Βλαχόπουλο στο κινητό: 6973032061 ή να του στείλουν e-mail : info@microsalad.gr