Τρόπους να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η απόκρυψη εισοδημάτων που αποκτώνται μέσα από μισθώσεις - τύπου Airbnb - αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Στόχος, αφενός να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή που "ανθεί" τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα και αφετέρου να υψωθεί τείχος ασφαλείας απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό που ταλανίζει τον κλάδο του τουρισμού και παράλληλα προκαλεί σωρεία διαμαρτυριών.

 

Επί του παρόντος έχει αποφασιστεί είναι να γίνουν φύλλο και φτερό όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

Η ΑΑΔΕ ήδη κάνει ηλεκτρονικούς ελέγχους, ενώ γίνεται και μεγάλος αριθμός διασταυρώσεων σε φορολογικές δηλώσεις, στοιχεία από τις πλατφόρμες Airbnb και Booking.com αλλά και σε πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα.

 

Η αρχή για τους ελέγχους θα γίνει από την ΑΑΔΕ, με τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

 

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών.

 

Για τους παραβάτες οι έξτρα φόροι και τα πρόστιμα μπορεί να φθάνουν τις 5.000 ευρώ.