Το Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ (Δράση ΚΑ2: Στρατηγικές Σύμπραξης στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης) με θέμα “Our Homes Have Much In Common”, πραγματοποίησε την τρίτη συνάντηση , 1-9 Οκτωβρίου στο Κάουνας της Λιθουανίας στο σχολείο Kauno sv. Kazimiero progimnazija.

 

​         Στην αντιπροσωπεία του σχολείου, συμμετείχαν 6 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί. Όλοι μαζί με τις ομάδες από τις υπόλοιπες χώρες-εταίρους, την Τουρκία και την Τσεχία, έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες και τις επισκέψεις που σχεδίασαν οι Λιθουανοί εκπαιδευτικοί και μαθητές από το σχολείο υποδοχής.

Βασικός στόχος του προγράμματος υπήρξε η επαφή των παιδιών με την κουλτούρα, το εκπαιδευτικό σύστημα και τον πολιτισμό  της οικοδέσποινας χώρας, μέσα από τον συνδυασμό δράσεων στο σχολικό περιβάλλον, ξεναγήσεων στα αξιοθέατα της περιοχής και διαθεματικών εργαστηρίων.

Σε συνέχεια των προηγούμενων  μετακινήσεων όπου καλύφθηκαν οι θεματικές ενότητες “παιχνίδι” και “φυσικό περιβάλλον”, οι δραστηριότητες εντός σχολείου, ήταν ενταγμένες στη θεματική “υπνοδωμάτιο: παραμύθια και νανουρίσματα”. Όλες οι αποστολές παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο ένα χαρακτηριστικό παραμύθι από την παράδοσή τους και γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων με τις παιδικές τους φωνές τραγουδώντας το νανούρισμα της επιλογής τους που είχαν προετοιμάσει. Υλοποιήθηκαν επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια όπου τα παιδιά κατασκεύασαν ονειροπαγίδες και κοσμήματα από κεχριμπάρι.

 

Μέσα από τη διάδραση, τα παιδιά καλλιέργησαν τις δεξιότητές τους, ανέπτυξαν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, διεύρυναν τους κοινωνικούς τους ορίζοντες, τόνωσαν την αυτοπεποίθησή τους και εκπαιδεύτηκαν υπό πρωτόγνωρες για αυτά συνθήκες.

 

Παράλληλα, το σχολείο υποδοχής οργάνωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών επισκέψεων. Πραγματοποιήθηκαν εκδρομές και ξεναγήσεις στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, στο Τρακάι με το γραφικό κάστρο και στην πόλη Ντρουσκινίνκαϊ γνωστή για τις ιαματικές πηγές. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις γαστρονομίας παρασκευάζοντας τις δικές τους σοκολάτες και το τοπικό γλύκισμα “sakotis”.

Τέλος οι αποστολές ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης Κάουνας η οποία ήταν ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2022 με έργα τέχνης σε κάθε γωνιά της.

 

Οι επισκέπτες συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, Έλληνες, Τσέχοι και Τούρκοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής της Λιθουανίας και βίωσαν μια πραγματικά θερμή και πρωτόγνωρη εμπειρία φιλοξενίας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής. Τα δείπνα που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια Λιθουανών μαθητών έφεραν τα παιδιά ακόμη πιο κοντά και έβαλαν τις βάσεις για να εξελιχθούν οι γνωριμίες σε φιλίες.

 

​         Την τελευταία ημέρα το σχολείο αποχαιρέτησε τις αποστολές όλων των χωρών οργανώνοντας μία υπέροχη γιορτή και αποδόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες, ανανεώνοντας το ραντεβού για τον Μάιο του 2023 και την ολοκλήρωση του προγράμματος με την τελευταία μετακίνηση στην Ελλάδα.

      

   Το Γυμνάσιο Λιμένα ευχαριστεί θερμά τον κ. Γαλάνη Νικόλαο για την ευγενική προσφορά των παραδοσιακών γλυκών που χαρίστηκαν στους εταίρους καθώς επίσης και την ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΘ για την δωρεάν μεταφορά της αποστολής και επιφυλάσσεται να ανταποδώσει την εξαιρετική φιλοξενία.

 

 

 

 

 

 

 

 

(δελτίο Τύπου)