γράφει ο

Γιάννης Παπαϊωάννου

 

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απορρίπτει  τους ισχυρισμούς Ζεκερίδη περί «υπόγειων κινήσεων» απο πλευράς του δήμου Καβάλας για το πολυσυζητημένο θέμα της ύδρευσης των Φιλίππων απο τις πηγές του Κεφαλαρίου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Απόστολος Χρόνης.

 

Μάλιστα έκανε λόγο για κινήσεις που γίνονται έχοντας και «προεκλογικό άρωμα» αφού όπως είπε τις ίδιες «απειλές» είχε κληθεί να διαχειριστεί και η πρώην δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.  

 

Μιλώντας στον KavalaNews 102,8 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο επισημαίνοντας πως οι κινήσεις που έγιναν από πλευράς των υπηρεσιών του δήμου Καβάλας για την υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων έχουν γίνει με τον τρόπο που προβλέπεται και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του δημάρχου Δοξάτου είπε πως ενδεχομένως να μην αντιλήφθηκε σωστά τα όσα ειπώθηκαν.

 

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα γνωρίζουν όλοι ότι προσπαθούμε να υδροδοτήσουμε απ τις πηγές Κεφαλαρίου τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρόνης. Υπενθύμισε δε πως η πρώτη μελέτη ανατέθηκε επί διοίκησης Σιμιτσή όταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ήταν ο κ. Τσοχαταρίδης ενώ η δεύτερη μελέτη κατατέθηκε όταν ήταν πρόεδρος στη ΔΕΥΑ Καβάλας ο κ. Δημήτρης Καζανίδης.

 

«Οταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, αναρτώνται. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τον Φεβρουάριο του 2022, υπόλοιπες απόφάσεις τον Ιούνιο του 2022 με τις οποίες ζητήσαμε χρηματοδότηση για το έργο αυτό» είπε ο κ. Χρόνης αναφέροντας επίσης πως πλέον «πανηγυρικά» αμέσως μετά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους δόθηκε και συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την ολοκλήρωση του έργου και πως έχουμε υποβάλει το έργο προς χρηματοδότηση.  

 

«Δε το κρύψαμε ποτέ απο κανέναν και δεν υπάρχει και λόγος να κρύψουμε κάτι. Υποβάλλαμε το έργο αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη» ανέφερε.

 

Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά όλες οι κινήσεις του δήμου Καβάλας γίνονται με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και δήλωσε αισιόδοξος πως «το έργο θα εκτελεστεί. Νομικά έχουμε κατοχωρώσει το δικαίωμά μας να παίρνουμε νερό απο εκεί. Είμαι σίγουρος. Το έργο αυτό είναι μονόδρομος...»

 

Νερό... υπάρχει

 

Απαντώντας στα σχόλια του δημάρχου Δοξάτου κατά την χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον KavalaNews 102,8 ο κ. Χρόνης διαβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν τίθεται θέμα έλλειψης νερού στις πηγές.

 

Αυτό ισχυρίστηκε ο κ. Ζεκερίδης, άλλωστε, αναφέροντας πως υπάρχει αυτή η ανησυχία και για το λόγο αυτό «φούντωσε» η όλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες.

 

Ο κ. Χρόνης απο την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως υπάρχει ήδη υδρογεωλογική μελέτη ιδιώτη που έγινε για λογαριασμό του δήμου Καβάλας η οποία περιλαμβάνει και τις πηγές του Δήμου Δοξάτου.

 

Από τη μελέτη αυτή, η οποία έχει κατάτεθεί στη Διεύθυνση Υδάτων, προκύπτει πως δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης νερού για τα επόμενα χρόνια.  «Εξάλλου το νερό είναι δωρεάν, δεν πωλείται» είπε ο κ. Χρόνης λέγοντας μάλιστα πως με βάση τη μελέτη η πηγές θα συνεχίσουν να δίνουν νερό, αστείρευτα, σε όλους.

 

Καυγάς στο δημαρχείο Δοξάτου...

 

Ο κ. Χρόνης αναφέρθηκε και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Δοξάτου κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου κ. Ζεκερίδη. «Είχαμε πάει στο δήμο Δοξάτου το 2020 ή το 2021, την άνοιξη, σε συνάντηση φορέων στο δημαρχείο.

 

Μας ρώτησαν τι σκοπέυουμε να κάνουμε. Εκεί και ο δήμαρχος και εγώ ξεκαθαρίσαμε πως σκοπεύουμε να προχωρήσουμε αυτό το έργο γιατί αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, πλέον τα νιτρικά ιόντα και θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Χρόνης επισημαίνοντας παράλληλα πως όλα ειπώθηκαν δημόσια.

 

Παραδέχθηκε μάλιστα πως υπήρξε μια ένταση κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίως μεταξύ των 2 δημάρχων, ωστόσο «αυτό ξεπεράστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ωστόσο ο κ. Χρόνης κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του ανάφερε πως ενδεχομένως ο κύριος Ζεκερίδης να μην έχει αντιληφθεί σωστά τα όσα έχουν ειπωθεί και ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που σήμερα αντιδρά κατ αυτό τον τρόπο.

 

«Πάνω απ όλα η ανθρώπινη ζωή»

 

«Δεν μπορεί κανείς να κόψει το νερό στους πολίτες» ξεκαθάρισε ο κ. Χρόνης επιχειρώντας με την παρέμβαση του αυτή να βάλει τέλος στα όσα το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει αίσθηση επισημαίονοντας πως αρμοδιότητα για να «δώσει» νερό έχει μόνο η Διεύθυνση Υδάτων. «Ούτε ο Χρόνης, ούτε ο Ζεκερίδης, ούτε ο Μουριάδης» είπε χαρακτηριστικά ξακαθαρίζοντας πως η λόγω της αύξησης των νιτρικών πλέον πρέπει πάνω απ όλα να είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή.  «Σε αυτό συμφωνεί και ο κύριος Ζεκερίδης και όλοι μας» υπογράμμισε.