Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών των επιτραπέζιων σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας έθεσε υπόψιν του αρμόδιου Υπουργείου, με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Επίσης, στην ερώτησή της επισημαίνει και την αύξηση του κόστους, την έλλειψη εργατικών χεριών, την χαμηλή τιμή των προϊόντων, καθώς και την ολοκληρωτική καταστροφή που άφησε πίσω της η θεομηνία του περασμένου Ιουνίου.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, καταγράφουν πτώση της τάξεως του 41% για την Π.Ε. Καβάλας, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, η ζήτηση και οι τιμές στις αγορές πιέζονται για διατήρηση στα ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί της περιοχής, κυρίως του Δήμου Παγγαίου, τα συσκευαστήρια είτε υπολειτουργούσαν είτε ήταν εκτός λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ζήτηση. Επιπρόσθετα, είναι ορατός ο κίνδυνος να ξηλωθούν χιλιάδες ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και αμπέλια, επειδή το φυτικό κεφάλαιο θα καταστραφεί.

 

Σε ό,τι αφορά στη Δράση «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» του Π.Α.Α., είναι εμφανής ο εμπαιγμός της κυβέρνησης για τους μικροκαλλιεργητές, καθώς και η ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται, καθώς στην εν λόγω δράση δικαίωμα ένταξης έχουν μόνο τα συνεταιριστικά σχήματα, όπου στην περιοχή υπάρχει μόνο ένα».

 

Ρωτώ τον αρμόδιο υπουργό:

 

1. Προτίθεται να εντάξει τους συγκεκριμένους παραγωγούς σε κάποιου είδους ενίσχυση ή να ενεργοποιήσει κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές και την απώλεια εισοδήματος λόγω της μείωσης των εξαγωγών;

 

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την κάλυψη του προϋπολογισμού των Δράσεων, απουσία επιλαχόντων, στην περίπτωση που οι υποβληθέντες φάκελοι δεν απορροφήσουν το διαθέσιμο ποσό;

(δελτίο Τύπου)