Απόφαση με την οποία απαγορεύει την χρήση των πιο κοντινών στο κέντρο της Καβάλας ακτών για κολύμβηση, έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος.

 

Αφορμή για να γίνει αυτό στάθηκε ένα επείγον έγγραφο της ΔΕΥΑ Καβάλας το πρωί της Δευτέρας το οποίο ενημέρωνε για το γεγονός ότι πλημμύρισε το αντλιοστάσιο αποχέτευσης ακαθάρτων Α5 στα Σφαγεία.

 

Άμεσα οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας έκαναν αυτοψία και διαπίστωσαν ότι υπάρχει διαρροή ανεπεξέργαστων λυμάτων τόσο στο δυτικό χείμαρρο Περιγιαλίου στην περιοχή «Παλαιά Σφαγεία» Καβάλας όσο και στον κεντρικό χείμαρρο στην περιοχή ΟΑΕΔ λόγω βλάβης του αντλιοστασίου ακαθάρτων.

 

Το ίδιο πράγμα διαπίστωσαν και στο χείμαρρο της Καλαμίτσας (δυτικό άκρο της παραλίας) και τον αγωγό ομβρίων δυτικά της παραλίας Ραψάνης (περιοχή δικαστηρίων) λόγω υπερχείλισης ακαθάρτων και ομβρίων εξ αιτίας έντονης βροχόπτωσης.

 

 

Η απόφαση Μαρκόπουλου αναφέρει τα εξής:

Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση για προληπτικούς λόγους, της χρήσης των ακτών κολύμβησης  της περιοχής Περιγιαλίου, Ραψάνης και Καλαμίτσας, όπου διαπιστώθηκε διαρροή ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή λόγω βλάβης αντλιοστασίου αποχέτευσης και της έντονης βροχόπτωσης.

 

Η απόφαση ισχύει μέχρι της αποκατάστασης του προβλήματος και εξακρίβωσης της ποιότητας των νερών κολύμβησης στις ανωτέρω περιοχές, κατόπιν δειγματοληψιών και εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

 

Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης με την τοποθέτηση πινακίδων με την ένδειξη «Απαγορεύεται η κολύμβηση» στην αναφερθείσα περιοχή με ευθύνη του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. Οι Λιμενικές αρχές παρακαλούνται  για την επιτήρηση εφαρμογής της παρούσας απόφασης.

 

Εντολή Περιφερειάρχη

Ο  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  

Θεόδωρος  Α. Μαρκόπουλος