Σκληρή ανακοίνωση σε βάρος των αρμόδιων υπουργών εξέδωσε η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, με αφορμή απάντηση που έδωσαν σε ερώτησή της στη Βουλή για τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες του Παγγαίου (δείτε σχετικό θέμα ΕΔΩ).

 

Λέει συγκεκριμένα η βουλευτής:

 

«Ενδεικτική του επιτελικού χάους είναι η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, στην ερώτηση που κατέθεσα σχετικά με την αναγκαιότητα παράτασης οφειλών προς την εφορία, προκαταβολής έναντι επιχορήγησης, και κάλυψης της ζημιάς που προέκυψε από την θεομηνία που έπληξε περιοχές του Δήμου Παγγαίου στις αρχές του καλοκαιριού.

 

Μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, απαντώντας σχετικά με το αίτημα παράτασης πληρωμών των οφειλών προς την εφορία, τονίζει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να εκδίδει αποφάσεις που, μεταξύ άλλων αναστέλλουν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και προς Τρίτους, για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μήνες.

 

Παράλληλα, γίνεται ρύθμιση των χρεών μέχρι 24 δόσεις. Επιπρόσθετα, δύναται να παραταθεί η προθεσμία καταβολής χρεών που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και αφορούν βεβαιωμένες οφειλές προς την Φορολογική Διοίκηση.

 

Για να συμβεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι ο καθορισμός και η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, μετά την καταγραφή των ζημιών.

 

Σε απάντησή του, ο κ. Σταϊκούρας καταλογίζει επί της ουσίας ευθύνες για την καθυστέρηση της διαδικασίας (η οποία ΔΕΝ είναι fast track):

 

-στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, καθώς το Υπουργείο μπορεί να χορηγήσει προκαταβολή «έναντι της επιχορήγησης ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη»

 

- στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καθώς, όπως σημειώνει «μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί Κ.Υ.Α. στην οποία να οριοθετούνται περιοχές της Π.Ε. Καβάλας για θεομηνία της 25ης Ιουνίου 2022, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών»!

 

Επειδή οι παραγωγοί που επλήγησαν δεν μπορούν να παραμείνουν θεατές ανάθεσης ευθυνών, καλώ την περιφέρεια ΑΜ-Θ και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη να αποστείλει το αιτιολογημένο αίτημα για την χορήγηση προκαταβολής έναντι επιχορήγησης ή, σε περίπτωση που αυτό έχει συμβεί, να το γνωστοποιήσει, ώστε να απολογηθεί δημοσίως ο αρμόδιος Υπουργός και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ την διαδικασία.

 

Καλώ, επίσης, τον λαλίστατο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, να απαντήσει για ποιο λόγο δεν έχουν οριοθετηθεί, 2,5 μήνες μετά την θεομηνία, οι περιοχές που επλήγησαν.

 

Το κακόγουστο αστείο πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ».

 

(δελτίο Τύπου Τάνιας Ελευθεριάδου)