γράφει ο

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

 

Ο Θοδωρής Γκόνης αποχαιρέτησε την Καβάλα.

 

Με δυο σοφές κουβέντες, η μια δουλεμένη στο αμόνι της θυμόσοφης ζωής και η δεύτερη στο εργαστήρι του ποιητή, αποχαιρέτησε ο Θοδωρής Γκόνης τον τόπο και τον κόσμο που του εμπιστεύτηκε τη λαγουδέρα του ΔΗΠΕΘΕ και του Φεστιβάλ με την ιδιότητα του μακροβιότερου καλλιτεχνικού διευθυντή.                                                                                                                                                                                                              

 

«Αρμόδιος να πει το τι καταφέραμε είναι ο χρόνος κι ο καιρός» είπε και το συνόψισε σε έναν υπέροχο στίχο από τον Ερωτόκριτο : «Όλα τα φτιάχνουν οι καιροί κι όλα τα κατατάσσουν».                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

Στην  απέριττη τελετή, λίγο πριν φωτιστεί η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων για την παράσταση των «Περσών» του Αισχύλου, τελευταία του φετινού Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος Καβάλας κύριος Θόδωρος Μουριάδης ευχαρίστησε ο ίδιος, και εκ μέρους των προηγούμενων Δημάρχων Καβάλας από το 2009, κύριου  Κωστή  Σιμιτσή και κυρίας Δήμητρας Τσανάκα, τον απερχόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή για την προσφορά του στην πόλη και τον συνεχάρη για την επιτυχημένη του πορεία.                                                                                                            

 

Πράγματι, ο Θοδωρής Γκόνης διοργάνωσε με έμπνευση το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, καινοτομώντας με παράλληλες εκδηλώσεις στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες, στους ταρσανάδες της πόλης, γιατί ήθελε,  και το πέτυχε, πόρτα-πόρτα,  να μεταλάβει ο κόσμος από το δισκοπότηρο της Τέχνης και της Παράδοσης.                                                                                                                        

 

Μέσα από αυτό το σύντομο αποχαιρετιστήριο  σημείωμα θέλω να τον ευχαριστήσω σαν φίλος και πρώην Δήμαρχος Θάσου, γιατί, κάτω από αντίξοες συνθήκες, παλεύοντας κυριολεκτικά με τα στοιχεία της φύσης στο αρχαίο θέατρο του νησιού, το 2011, κάναμε να γεμίσει το κοίλον του ξανά από κόσμο, ανασταίνοντας έτσι το κοινό υπέροχο ταξίδι του «Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου», όπως είχε πρωτανοίξει τα πανιά του στα τέλη της δεκαετίας του πενήντα, στέλνοντας έτσι, ηχηρό μήνυμα για να ευαισθητοποιήσουμε, να κεντρίσουμε την επίσπευση της έναρξης των εργασιών αναστήλωσης του θεάτρου από το Υπουργείο Πολιτισμού.                                                                                                                                                                                                                     

 

Θοδωρή σ ευχαριστώ και σε χαιρετώ με την ευχή να ανταμώνουμε δημιουργικά «στου καιρού τ’ αλλάματα που αναπαμό δεν έχου…».