Από σήμερα το πρωί, ο συγγραφέας, ο χαρισματικός παιδαγωγός, ο Θεολόγος της Χάλκης, ο αιώνιος Δάσκαλος Γιάννης Βαρδαβούλιας του Γεωργίου, βρίσκεται στην αγκαλιά του Χριστού, που τόσο πολύ αγάπησε.

 

Ξεκίνησε πριν εννιά δεκαετίες από το Θεολόγο Θάσου, πάμπτωχος, ορφανός από μάνα, με πατέρα πολιτικό εξόριστο, μεγαλώνοντας με τη γιαγιά του και κατάφερε στη ζωή του κάτι το τόσο απλό, αλλά και τόσο δύσκολο συνάμα.

 

Να τον θυμούνται με αγάπη, ευγνωμοσύνη και συγκίνηση, δεκάδες χιλιάδες μαθητών που πέρασαν απ’ τα χέρια του. Δεκάδες χιλιάδες πολιτών στη συνέχεια. Γιατί δεν δίδασκε, μάγευε.

 

Γιατί το μάθημα του, δεν είχε ποτέ ένα μόνο θέμα, αλλά μπορούσες να ακούσεις τα πάντα σε αυτό, σχετικό και άσχετο, αλληλένδετο και μη, όλα από την αστείρευτη πηγή των γνώσεων του και της κλασσικής του παιδείας.

 

Όλα ξαφνικά συνδέονταν, όλα εύρισκαν τη θέση τους, η Ηθική, ο Ανθρωπισμός, η Αναγέννηση, ο Πολιτισμός, η Τέχνη, ο Σωκράτης, ο Καρτέσιος, ο Κάφκα, η εξουσία και ο Ντρέιφους, ....

 

Μέσα σε μια ώρα όλοι και όλα περνούσαν από μπροστά σου και δεν ήθελες να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα. Γιατί δεν παρείχε απλώς γνώσεις, αλλά έπλαθε χαρακτήρες και γιατί αγάπησε πραγματικά τους μαθητές του.

 

Όλους τους μαθητές του. Θα τον αποχαιρετήσουμε αύριο 19/8/2022 και ώρα 12.00 στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο Κοιμητήριο της Καβάλας. Καλό ταξίδι αγαπημένε μου πατέρα.