«Βλέπαμε την φωτιά σε δευτερόλεπτα να απλώνεται στις πλαγιές του βουνού και κανείς δε μπορούσε να κάνει κάτι, τρομοκρατηθήκαμε, βγήκαμε έξω και φωνάζαμε βοήθεια καιγόμαστε», λέει η Τάνια Τουλιά.

 

Πώς περιγράφει καρέ καρέ την εξέλιξη της φωτιάς.

 

Ο φόβος και η αγωνία για την επικίνδυνη πορεία της φωτιάς προκάλεσε αναστάτωση σε όλους.

 

Η Τάνια Γουλιά βρέθηκε στο νησί για ολιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά της και δυστυχώς ήταν από τα πρώτα άτομα που αντιλήφθηκαν το κακό, λίγα λεπτά μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

 

Όπως λέει το συναίσθημα του φόβου κυρίεψε όλους που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια και φώναζαν για βοήθεια.

 

«Τρομερό. Εκεί που κάθεσαι στο μπαλκόνι και είσαι ήρεμος ξαφνικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άλλαξαν όλα, πραγματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είδα από την αρχή τη φωτιά, κατέγραψα με την κάμερα του κινητού μου την εικόνα και θυμάμαι λέω στο σύζυγό μου το στέλνω τώρα στην πυροσβεστική, πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση.

 

Άκουσα τις σειρήνες από τα πυροσβεστικά οχήματα γύρω στις εννιά το βράδυ απέναντι από το μπαλκόνι μου φαινόταν αρχικά μικρή η εστία, που να φανταστώ τι θα ακολουθούσε. Επίσης άκουσα κάτι σαν εκρήξεις σε διάφορα σημεία του δάσους κοντά στο μέτωπο της φωτιάς. Φαινόταν πλέον ξεκάθαρα ότι η εξέλιξη της φωτιάς ήταν χωρίς έλεγχο. Πάγωσαν όλοι, ξαφνικά βγήκαν οι άνθρωποι από τα σπίτια φωνές παντού, βοήθεια καιγόμαστε

 

Στις 6 το πρωί μας ήρθε μήνυμα από την Πολιτική Προστασία ότι εκκενώνονται τα Κινύρα, μια περιοχή του νησιού παραδεισένια με πολλά σπίτια. Μέσα σε δύο ώρες η φωτιά ήταν πια ανεξέλεγκτη.

 

Ήταν νύχτα και δεν μπορούσαμε να έχουμε βοήθεια με τα αεροπλάνα. Ο χρόνος κυλούσε εις βάρος μας. Η φωτιά άρχισε να ανεβαίνει πιο ψηλά στο βουνό στις κορυφές με αποτέλεσμα να πιάσει και την πίσω πλευρά του βουνού. Περιοχές δηλαδή των Κοινήρων και ίσως και το θεολόγο.

 

Με το ξημέρωμα της μέρας τόσο η Πυροσβεστική, οι εναέριες δυνάμεις όσο και οι απλοί άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν όποια βοήθεια μπορούν.

 

Σκεφτήκαμε μήπως να φύγουμε… τελικά είπα όχι δε θα φύγουμε θα μείνουμε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Ειναι τόσο κρίμα αυτή η καταστροφή στο νησί.

 

Έμαθα ότι στο ίδιο μέρος πριν δέκα μέρες πάλι βάλανε φωτιά αλλά μπόρεσαν και την σβήσανε, τώρα δεν είναι το ίδιο δυστυχώς. Μακάρι να βάλει ο Θεός το χέρι του», καταλήγει η Τάνια μιλώντας αποκλειστικά στο grtimes.gr και το Στρατή Λημνιό.

 

Πηγή: Grtimes.gr