Πώς κύλησε η πρώτη μέρα, ποιες είναι οι προσδοκίες των επιστημόνων.

 

Στις τομές του ρωμαϊκού κτηρίου που βρίσκεται δίπλα στο μεγάλο και, κατά πάσα πιθανότητα, δημόσιο ελληνιστικό κτήριο κάτω από την πρωτοβυζαντινή Βασιλική Γ΄ επικεντρώνεται και τη φετινή περίοδο η ανασκαφή στην Ακρόπολη της Αμφίπολης που διενεργείται με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δρ. Δημητρία Μαλαμίδου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο εκπροσωπεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δρ. Δημήτριος Δαμάσκος.

 

Θυμίζουμε, όπως είχε ήδη γράψει το makthes.gr, ότι τα κομμάτια του κτηρίου, που βρέθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο, οδηγούν τους ανασκαφείς στην υπόθεση πως πρόκειται να αποκαλυφθεί μια πολύ καλή κατασκευή την οποία όμως δεν μπορούν να ταυτίσουν, προς το παρόν, με κάτι συγκεκριμένο.

 

Εξάλλου, πέρυσι η τελευταία μέρα της ανασκαφής έφερε στο φως ένα απρόσμενο εύρημα, τον κορμό μαρμάρινου αγάλματος, θωρακοφόρου, ελαφρώς μεγαλύτερου του φυσικού, ο οποίος εντοπίστηκε εντοιχισμένος σε αποσπασματικά σωζόμενο κτήριο στο δυτικό πέρας των ανασκαπτόμενων τομέων. Ο κορμός είναι σχεδόν πανομοιότυπος με έναν άλλο που βρέθηκε παλαιότερα εντοιχισμένος στον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου στην Αμφίπολη, με κοινή ανάγλυφη διακόσμηση, η οποία ταυτίζει τη μορφή με τον αυτοκράτορα Αύγουστο, ή με κάποιον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της εποχής του.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.