Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα της «Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη ΑΕ» για τη ανέγερση δυο νέων κτιριακών εγκαταστάσεων εντός του εργοστασίου της εταιρείας στην βιομηχανική περιοχή του Λιμένα στα Τσαΐρια.

 

Σύμφωνα με την αρχαιολογία η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν προαπαιτούμενο καθώς ολόκληρος ο Λιμένας είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος επειδή είναι χτισμένος επάνω στην αρχαία πόλη της Θάσου

 

Συγκεκριμένα πρόκειται να κατασκευαστούν ένα κτίριο αποθήκευσης και φόρτωσης βότσαλου κι ένα κτίριο εξοπλισμού φωτοβολταϊκών, όπου θα τοποθετηθούν μπαταρίες και inverter.

 

Σύμφωνα με την απόφαση το έργο εγκρίθηκε διότι η μορφή και ο συνολικός όγκος των νέων κτιρίων δεν προκαλούν άμεση ή έμμεση βλάβη στον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης του Λιμένα.

 

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εκσκαφών ή των κατασκευαστικών εργασιών εντοπιστούν αρχαιότητες, τα έργα θα πρέπει να διακοπούν αμέσως. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας για τη διενέργεια έρευνας, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του έργου.