Σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην πτώση του αεροπλάνου Antonov στην περιοχή πλησίον των Αντιφιλίππων θέτουν, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου και ο αρμόδιος τομεάρχης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θοδωρής Δρίτσας.

 

Η ερώτηση, που απευθύνεται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις για μία σειρά ζητημάτων που παραμένουν αναπάντητα, μία εβδομάδα μετά την πτώση του.

 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, δεν γνωρίζουμε τι είδος φορτίου μετέφερε το αεροσκάφος, παρά μόνο από την ανακοίνωση αξιωματούχου της Σερβίας (χώρας απ’ όπου απογειώθηκε το μοιραίο αεροπλάνο) η οποία έκανε λόγο 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου.

 

Παράλληλα, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες της Ελλάδας για την ενημέρωση για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροπλάνο. Ρεπορτάζ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την υποχρέωση πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική, γεγονός που διέψευσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

 

Επιπρόσθετα, δημοσίευμα της «Καθημερινής» επικαλείται σερβικές και μαυροβούνιες πηγές που κάνουν λόγο για σύνδεση του αποστολέα του φορτίου με κατηγορούμενο με λαθρεμπόριο όπλων, ενώ την ίδια στιγμή η ουκρανική μεταφορική εταιρεία δηλώνει έδρα της στο Κίεβο σε διεύθυνση που λειτουργεί…νυχάδικο.

 

Σε ό,τι αφορά την καταστροφή των καλλιεργειών της περιοχής πτώσης του αεροσκάφους, τίθεται το ερώτημα σχετικά με τις κινήσεις που σχεδιάζει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες, καθώς οι σοδειές είτε έχουν καταστραφεί από την πτώση του αεροσκάφους ή «καταστρέφονται» από τις ομάδες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, ενώ είναι δεδομένο ότι λόγω της αδυναμίας ποτίσματος, οι καλλιέργειες θα είναι μη εμπορεύσιμες.

 

Τέλος, γίνεται ειδικά αναφορά στις ουσίες που εντοπίστηκαν και παραμένει άγνωστο αν έχει επηρεαστεί ή θα επηρεαστεί στο μέλλον το νερό, τα υπόγεια ύδατα, οι χείμαρροι της περιοχής και κατά πόσο θα επηρεάσουν για την τροφική αλυσίδα.

 

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

 

Τι είδος φορτίου μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος, είχε ενημερωθεί η ΥΠΑ και οι συναρμόδιοι φορείς σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την διευκρίνιση του ερωτήματος;

 

Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο τελικός προορισμός του φορτίου; Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού Υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιρών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα;

 

Πώς σχεδιάζετε να αποζημιώσετε άμεσα τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πτώση του αεροσκάφους;

 

Ποιες ουσίες έχουν εντοπιστεί και πώς σχεδιάζετε να προστατεύσετε τα ύδατα, το έδαφος και  υπέδαφος  της περιοχής από πιθανές επιβαρύνσεις;