πτώση αεροπλάνου

Τρισάγιο στην μνήμη του πληρώματος του Antonov που συνετρίβη μεταξύ Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου και Θεόδωρος Δρίτσας

Στο πεδίο βολής Αρμάτων της Ξάνθης έχει ήδη μεταφερθεί και καταστραφεί το 90% του επικίνδυνου φορτίου που μετέφερε το Αντόνοφ κατά την πτώση του στις 16 Ιουλίου σε αγροτική περιοχή μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου στην Καβάλα.

Δεν προκαλούν ανησυχία τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων για τοξικές ουσίες στην περιοχή των Αντιφλίππων, εκεί που έπεσε το αεροπλάνο Antonov.

Ερώτηση, αναφορικά με την προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της Ουκρανίας, μετά την πτώση του αεροσκάφους Αντόνοφ στην περιοχή της Καβάλας κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σειρά ερωτημάτων που αφορούν στην πτώση του αεροπλάνου Antonov στην περιοχή πλησίον των Αντιφιλίππων θέτουν, με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου και ο αρμόδιος τομεάρχης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θοδωρής Δρίτσας.

Το παλιό αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική μεταφορική εταιρεία με την επωνυμία Meridian Air Cargo. Απογειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από τη σερβική πόλη Νις μεταφέροντας βλήματα όλμων βάρους 11,5 τόνων με προορισμό το Μπανγκλαντές.

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Καβάλας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Τ.Ε. Κώστα Κουκούλα, τον Περιφερειακό Σύμβουλο ΑΜΘ με τη Λαϊκή Συσπείρωση Θεόδωρο Συμεωνίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Παγγαίου Διαμαντόπουλο Μιχάλη, συναντήθηκε με την διεύθυνση του γραφείου Καβάλας του ΕΛΓΑ και εργαζόμενους του οργανισμού. 

Την ίδια στιγμή, «αόρατη» αποδεικνύεται και η ουκρανική μεταφορική εταιρεία, καθώς στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα της, στο Κίεβο, λειτουργεί κατάστημα περιποίησης νυχιών.

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) στην αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων, όπου κατέπεσε το μοιραίο αεροσκάφος Αντόνοφ An-12, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Περιοχές όπως η Νέα Πέραμος, η Νέα Ηρακλείτσα, η Σαρακήνα, η παραλία του Οφρυνίου/Τούζλα βρίσκονται σε μια απόσταση περίπου 20 – 25 χλμ. από την περιοχή που έγινε το αεροπορικό δυστύχημα.

Στην απομάκρυνση των συντριμμιών και τον καθαρισμό του σημείου από τα πυρομαχικά που μετέφερε το Αντόνοφ An-12, το οποίο συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου σε αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου.

Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους αρμόδιους που συντονίζουν την επιχείρηση για την παράλληλη απομάκρυνση και των συντριμμιών αλλά και των πυρομαχικών από την δασική περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος «Antonov» στην Καβάλα.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Αντόνοφ A-12, που κατέπεσε, αργά χθες το βράδυ, σε αγροτική περιοχή μεταξύ Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου

Με ανακοίνωση του, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μίλησε για την τραγωδία και εξήγησε πως το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά τα οποία είχαν τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές.

Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την υπόθεση με την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα και το άγνωστο, υψηλής επικινδυνότητας φορτίο.

Οδηγίες να μείνουν στα σπίτια τους, να μην ανοίγουν τα παράθυρα και τα κλιματιστικά δίνει στους κατοίκους του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελλάδας Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στο OPEN.

Γύρω στις 22:50 απόψε έπεσε φλεγόμενο εν πτήσει αεροπλάνο στον κάμπο ανατολικά της Νικήσιανης (πιθανότατα μεταξύ Νικήσιανης - Παλαιοχωρίου).