Ολοκλήρωσε τη φοίτησή της σε Γενικό Λύκειο της Καβάλας πριν από ένα χρόνο. Μετά το απολυτήριο Λυκείου, συνέχισε τις σπουδές της στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

 

Σήμερα κάνει την πρακτική της ως γραμματέας στη Φαρμακαποθήκη του Συναιτερισμού Φαρμακοποιών Καβάλας.

 

Αυτό είναι ένα μέρος του βιογραφικού της 22χρονης Τζειλάν Αλί από το Ιράκ που ήρθε στην Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια και δεν γνώριζε καμία ελληνική λέξη.

 

Η Τζειλάν ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς της και τα εφτά  αδέλφια της στην Η 10μελής οικογένεια Κούρδων ζει στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Καβάλα και δουλεύουν με συνέπεια για την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

 

Ο Χαβάλ και ο Αλί, τα δύο αδέλφια της Τζειλάν σπουδάζουν επίσης στον ΟΑΕΔ κομμωτική μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο, ενώ οι 5 μικρότερες αδελφές φοιτούν σε Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.

 

Και τα οκτώ παιδιά μιλούν, γράφουν και διαβάζουν ελληνικά, συμμετέχουν σε σχολικές και κοινωνικές δραστηριότητες, έχουν φίλους Έλληνες και ονειρεύονται ένα μέλλον εκτός Δομής, σε Πανεπιστήμια και Σχολές, με οικονομική ανεξαρτησία, με δουλειές για τους ίδιους και τους γονείς τους.

 

Η Τζειλάν είναι η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Μπαντίνι, Φαρσί, Τουρκικά και Αραβικά.

 

Ως μέλος της κοινότητας στη Δομή της Καβάλας έκανε εθελοντικά μαθήματα αγγλικών σε φαρσόφωνες και αραβόφωνες γυναίκες και παράλληλα δίδασκε αγγλικά σε ΜΚΟ εκτός δομής.

 

«Όταν ήρθα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. ΟΙ επιθυμίες μου όμως δεν σταματούν εδώ. Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν ξέρω... έχω υπομονή και πίστη ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Τα όνειρά μου είναι αυτά που με κρατάνε. Την ίδια στιγμή εγώ και η οικογένειά μου περιμένουμε την εξέταση της αίτησης ασύλου από της ελληνικές αρχές», λέει η Τζειλάν.

 

Η Τζειλάν και τα αδέλφια της έχουν πολλούς φίλους στην Καβάλα.

 

«Καλοί και κακοί υπάρχουν παντού, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη είναι καλοί και έμαθα από τον πατέρα μου ότι τους ανθρώπους τους κερδίζεις με το χαμόγελο. Χαμογελώ λοιπόν και λέω καλημέρα σε όλους. Όλοι οι άνθρωποι μαλακώνουν μ’ ένα χαμόγελο και μια καλημέρα», λέει η ίδια και προσθέτει ότι η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι σπουδαία και δύσκολα να τα αφομoιώσεις. Νιώθει περήφανη που γνωρίζει ελληνικά και που κατάφερε να κατανοήσει την ελληνική κουλτούρα.

 

«Θέλω να ταξιδέψω παντού στον κόσμο... ναι, είναι σχεδόν αδύνατο, αλλά το θέλω. Θέλω να συνεχίσω τις σπουδές μου σε ένα καλό πανεπιστήμιο, να μπορώ να βοηθάω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη παντού στον κόσμο και να δω την οικογένειά μου ευτυχισμένη. Έχουν κουραστεί πολύ, αλλά τους θυμίζω κάθε μέρα ότι το χαμόγελο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο».

 

Ο ΔΟΜ υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση της ανοικτής δομής φιλοξενίας στην Καβάλα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

πηγή: ΔΟΥ