«Ελεύθερες» από μωβ μέδουσες φαίνεται πως είναι η Καβάλα και η Θάσος, σύμφωνα με τις αναφορές του χάρτη inaturalist.org.

 

Ωστόσο σημαντική είναι η παρουσία κοπαδιών από μώβ μέδουσες στις ακτές της Ελλάδας φέτος το καλοκαίρι.

 

Μάλιστα, το τσίμπημά τους θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο και επικίνδυνο και σε περίπτωση που συμβεί συστήνονται αυστηρές οδηγίες ειδικών.

 

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μωβ μεδουσών εντοπίζονται στον Αργοσαρωνικό, σύμφωνα με το τελευταίο JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist.

 

Ωστόσο, από εκεί επεκτείνονται στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, στο Ιόνιο, τη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

 

Σε μικρότερες συγκεντρώσεις εμφανίζονται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ «ελεύθερα» από μέδουσες φαίνονται τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), αλλά και ο Κορινθιακός.

 

Στον χάρτη μπορείτε να δείτε αναλυτικά που εντοπίζονται οι μωβ μέδουσες στη χώρα ενώ με μία νέα αναζήτηση απεικονίζεται και η εμφάνισή τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

 

Μάλιστα, στον ίδιο ιστότοπο υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και άλλων θαλάσσιων οργανισμών ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η μεσογειακή μέδουσα, η γαλάζια μέδουσα και άλλα είδη.

 

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

 

Το τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι επώδυνο και προκαλεί φλεγμονή, ένα τοπικό πρήξιμο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, προκαλεί έκρηξη της ισταμίνης, η οποία μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Γι’ αυτό και στο συνολικό πρήξιμο από την έκρηξη της ισταμίνης χορηγούμε αντισταμινικά.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την φλεγμονή με την τοποθέτηση παγωμένου νερού ή παγοκύστης ή πάγου. Να πέσει η φλεγμονή και στη συνέχεια να καθαρίσουμε όσο μπορούμε με πιο ελαφρύ τρόπο. Να φύγουν τα υπολείμματα από τα ακόντια – τα οποία έτσι και αλλιώς δεν τα βλέπουμε – κάνοντας έναν τοπικό καθαρισμό, μια τοπική πλύση και στη συνέχεια να βάλουμε κάτι που να εξουδετερώσει το οξύ και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μαγειρική σόδα. Δυο σταγόνες μαγειρικής σόδας σε μια κουταλιά είναι αρκετές για να γίνει κάτι σαν κρέμα και αυτήν την κρέμα την βάζουμε επάνω στο σημείο.

 

Παράλληλα, συνιστάται και η χρήση αντισταμινικών. Από εκεί και πέρα αν υπάρχουν πιο έντονα συμπτώματα (ναυτίες, πονοκέφαλοι, εμετοί κ.α.) θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό.