Επίσκεψη στον Νέστο, συνάντηση με τον δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη σε ένα από τα πιο σύγχρονα μνημεία που δημιουργήθηκαν για τον ξεριζωμό.

 

Ένα οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας, με ξεναγό την Ηρώ Σαΐα, προβλήθηκε στην ΕΡΤ1 .

 

Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, «Oι θησαυροί του Πόντου», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, ανάδειξε την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική ταυτότητα, τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη.

 

Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βίαιη επιστροφή τους, οι Ακρίτες που μεγαλούργησαν από το 800 π.Χ. έως το 1922 μ.Χ. στις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, κατορθώνουν να διατηρούν την ιστορική ταυτότητά τους και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού.  

 

Επισκέψεις σε τόπους όπου εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό για να αναδείξουν  τις αξίες που κρατάνε τη ράτσα αυτή τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη;

 

Επεισόδιο 5ο: «Τόποι λατρείας»

 

Επίσκεψη στον Νέστο, συνάντηση με τον δήμαρχο Σάββα Μιχαηλίδη σε ένα από τα πιο σύγχρονα μνημεία που δημιουργήθηκαν για τον ξεριζωμό.

 

Έργο που σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Παγκόσμιας κλάσης Δημητρη Ναλπάντη.

 

Εκεί συνάντησαν κι έναν παλαίμαχο παλαιστή τον Γιωτη Χατζηγεωργιου, ο οποίος τονίζει τη σπουδαία συνεισφορά των Ποντίων στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.