Την Τρίτη (9/6) πιστώνονται στους λογαριασμούς των αμπελλοκαλλιεργητών της Καβάλας οι αποζημιώσεις ποικιλίας crimson από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας του κορωνοιού, σύμφωνα με τον βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Γιάννη Πασχαλίδη.

 

«Ο βουλευτής είχε καταβάλει αδιάκοπες προσπάθειες για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων και όπως είχε ανακοινωθεί και στο σχετικό Δελτίο Τύπου στις 27.1.2022 οι συνεχείς επαφές του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν οδηγήσει στην υπογραφή της σχετικής απόφασης για καταβολή αποζημίωσης συνολικού ποσού 145.881€ (270€/ στρέμμα) για την ποικιλία crimson», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Γιάννη Πασχαλίδη.

 

Ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε: «Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση όταν οι προσπάθειές μου δικαιώνονται προς όφελος των συμπολιτών μου. Ο αγροτικός κόσμος της Π.Ε. Καβάλας γνωρίζει καλά πως είμαι δίπλα του και συνεχίζω τον αγώνα μου».

 

 

Επίσης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρος του του ΕΛΓΑ, Νίκο Δούκα, στον οποίο με τον οποίο συζήτησε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο του νομού Καβάλας.

 

Όπως περιγράφει ο βουλευτής, παρουσίασε φωτογραφικό υλικό των σοβαρότατων ζημιών που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και σε διάφορες παραγωγές της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας από τη χθεσινή σφοδρή καταιγίδα  και ζήτησε την άμεση καταγραφή τους από την τοπική Υπηρεσία του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες το συντομότερο δυνατό.

 

Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει σχετικά:

 

"Αναφέρθηκα εκτενώς και στο πρόβλημα των πυρηνόκαρπων και των αχλαδιών, ενώ έθιξα και το ζήτημα της άμεσης αποζημίωσης των παραγωγών σόγιας και ξηρών φασολιών Καβάλας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και πάλι στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σόγιας των περιοχών Κρηνίδων και Λυδίας της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι, παντελώς αναίτια και άδικα, αποστερούνται την αποζημίωση του ΠΣΕΑ 2019,  επειδή (κτηματολογικά) τα αγροκτήματα τμήματος του Κάμπου Κρηνίδων-Λυδίας (περίπου 1500 στρέμματα) ανήκουν στην Π.Ε. Δράμας.

 

Επιπλέον, ζήτησα να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων των αγροτών του Νέστου που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2018.

 

Επιπροσθέτως, αιτήθηκα τις άμεσες αποζημιώσεις των καλλιεργειών αμυγδαλιάς, οι οποίες είχαν πληγεί σε σημαντικότατο βαθμό ιδίως στην περιοχή Οφρυνίου του Δήμου Παγγαίου, καθώς και των σταφυλιών στις περιοχές του Δήμου Παγγαίου.

 

Για μία ακόμη φορά, έθεσα υπ’ όψιν και του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ το κρίσιμο ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας, ζητώντας να τοποθετηθούν ραντάρ και επίγειοι  αντιχαλαζικοί σταθμοί εδάφους και εγκαταστάσεις μπαλονιών.

 

Ευχαριστώ τον αντιπρόεδρο για το ενδιαφέρον που επέδειξε και εκφράζω την πεποίθησή του πως σύντομα τα ζητήματα που έθεσα θα επιλυθούν".

 

 

(δελτίο Τύπου Γ. Πασχαλίδης)