Με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Καβάλας Τάνιας Ελευθεριάδου και του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, 33 βουλευτές/τριες ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να προνοήσει ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που δικαιούται ειδική αδείας 22 ημερών.

 

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 149 του ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α/31.7.2017), το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και στο  άρθρο 47 του ν. 4674/2020 ορίζεται ότι η ειδική άδεια των είκοσι δύο (22) ημερών ανά έτος χορηγείται και σε υπαλλήλους με τέκνα που πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα αλλά δεν εργάζονται.

 

Η άδεια αυτή χορηγείται ανεξαρτήτως του εάν τα τέκνα χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας, συνεπώς δεν χρειάζεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής.

 

Σύμφωνα με τους βουλευτές: "το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με πρόσφατη Διαταγή του προς τις Υπηρεσίες όρισε ότι στα νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία περιλαμβάνονται οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες που προκαλούν μόνιμη αναπηρία (σύνδρομο Down και εν γένει διανοητικές καθυστερήσεις) και χρόνιες ψυχικές διαταραχές (ψυχώσεις, αυτισμός κ.λπ.) και για την λήψη της ειδικής άδειας των 22 ημερών θα πρέπει να προσκομίζεται (χωρίς νομική εξουσιοδότηση) σχετικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει είτε τακτική μετάγγιση αίματος, είτε περιοδική νοσηλεία".

 

Οι βουλευτές/τριες ρωτούν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διορθώσει το σφάλμα της Διοίκησης και αν θα επιβάλει την απαιτούμενη από το νόμο και το Σύνταγμα ισότιμη μεταχείριση του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να χορηγηθούν οι 22 ημέρες άδειας στους γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.).

 

 

(δελτίο Τύπου Τ. Ελευθεριάδου)