«Ο κύριος Τσίπρας, με φόντο την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες της πόλης, αυτοπαρουσιάστηκε σαν η «εναλλακτική» απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, ζητώντας εκλογές, αλλά παρέλειψε τις ευθύνες της δικής του διακυβέρνησης, που τους φόρτωσε με αβάσταχτα βάρη, φόρους και χαράτσια», σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Καβάλα (δες ΕΔΩ και ΕΔΩ).

 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

 

«Με λόγια συμπάθειας, μπόλικη κατανόηση και ευχές γέμισαν σήμερα τα μαγαζιά της Καβάλας, όπου περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κύριος Τσίπρας, με φόντο την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες της πόλης, αυτοπαρουσιάστηκε σαν η «εναλλακτική» απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, ζητώντας εκλογές, παραλείποντας ωστόσο τις ευθύνες της δικής του διακυβέρνησης, που φόρτωσε με αβάσταχτα βάρη τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, με φόρους και χαράτσια, για να παραμένουν ως και σήμερα άθικτες οι φοροαπαλλαγές εφοπλιστών, βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων.

 

Χαρακτήρισε «καλοδεχούμενα» τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα. Πρόκειται για το νέο πακέτο μέτρων δήθεν «ανακούφισης» από τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα αφήνει ανέγγιχτες όλες τις αιτίες για αυτή την κατάσταση ενεργειακής φτώχειας στην οποία έχει περιέλθει ο λαός μας.

 

Πέρα από τις γνωστές επιδοτήσεις που δεν φτάνουν ούτε για «Ζήτω», το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πάροχοι όμως θα συνεχίσουν να πληρώνονται στο ακέραιο τη διαφορά, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα πληρώσει τελικά ο λαός από άλλη τσέπη.

 

Τα «καλοδεχούμενα μέτρα» εξηγούνται, αφού εν τέλει η στρατηγική συμφωνία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρυφτεί και αφορά τις ίδιες τις αιτίες των υπέρογκων αυξήσεων (απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, πράσινη μετάβαση, χρηματιστήριο ενέργειας και ρύπων, απολιγνιτοποίηση, κυρώσεις στη Ρωσία). Τα αποτελέσματα της κοινής τους στρατηγικής ονομάζουν «αισχροκέρδεια» τα κόμματα του κεφαλαίου.

 

Φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε κουβέντα να πει για την εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για το γεγονός ότι επί των ημερών του η περιοχή μας μπήκε στο κάδρο των αμερικανικών σχεδιασμών (λιμάνι Αλεξανδρούπολης, λιμάνι Καβάλας, σιδηροδρομικές και αεροπορικές υποδομές, οδικοί άξονες, ενεργειακά έργα), εκκινώντας το στρατηγικό διάλογο «αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ και Ελλάδας» που η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε, επέκτεινε και φέρνει για επικύρωση στη βουλή την επόμενη εβδομάδα! Εμπλοκή που καθιστά και την περιοχή μας στόχο αντιποίνων.

 

Για δε τις μαζικές απολύσεις σε Λιπάσματα και Πετρέλαια κατέφυγε σε ρητορική που θύμισε την προεκλογική περίοδο του 2015.

 

Όπως τότε θα έσκιζε τα μνημόνια, τώρα υπόσχεται ότι «η δικαιοσύνη θα επανέλθει, κάθε κατεργάρης θα μπει στον πάγκο του». Μόνο που και ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι πέρα για πέρα ταξική και για αυτό βγάζει όλες σχεδόν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία των κυβερνήσεων και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. νόμος Αχτσιόγλου για περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος), αθωώνει τη μεγαλοεργοδοσία για τα θανατηφόρα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς (όπως πρόσφατα στην ΕΛΒΙΖ στην Ξάνθη), αφήνει ελεύθερους τον ένα μετά τον άλλο τους εγκληματίες χρυσαυγίτες (στη βάση διατάξεων του ποινικού κώδικα που ψηφίστηκε επί μερών ΣΥΡΙΖΑ).

 

Όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με στόμφο τονίζει ότι «θα εφαρμοστούν οι νόμοι» και ότι θα χτυπηθεί ο «παράνομος πλουτισμός» οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων, των Λιπασμάτων, της Καβάλας και όλης της χώρας, πρέπει να φυλάγονται! Γιατί αυτοί είναι οι νόμοι που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και καμία δεν ακύρωσε ούτε μία αντεργατική διάταξη της προηγούμενης, παρά τα όσα λέγονται προεκλογικά. Νόμοι που οδήγησαν στην εργασιακή ζούγκλα (διευθυντικό δικαίωμα, απλήρωτες υπερωρίες, ομαδικές απολύσεις, διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, πάγωμα τριετιών και τόσα άλλα). Νόμοι που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Ο λαός έχει πλέον και τη γνώση και την πείρα για να μην εγκλωβιστεί σε «νέα» ψεύτικα διλήμματα, σε κάλπικες υποσχέσεις. Με αγώνα και κοινή δράση εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες, βιοπαλαιστές αγρότες και νεολαία, μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο της σύγκρουσης με τη βαρβαρότητα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ    

 

(δελτίο Τύπου)