γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Έχουν περάσει 51 χρόνια από την μέρα λήψης της πρώτης φωτογραφίας αυτής της ανάρτησης. 

 

Είναι στην παραλία της Καβάλας το 1971 και στο λιμάνι, στην γωνία των οδών Αβέρωφ και τότε Βασιλέως Παύλου όπου διακρίνεται το οχηματαγωγό επιβατηγό πλοίο «Θάσος» που έκανε δρομολόγια προς το νησί. Ένα υπερσύγχρονο και γρήγορο για την εποχή πλοίο .

 

Δεν έχει κτιστεί ακόμα το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου ενώ το περίπτερο στην διασταύρωση των οδών είναι ακόμα και σήμερα εκεί, όπως και το μικρό «φυλάκιο» του Λιμεναρχείου, που σήμερα είναι εγκαταλειμμένο (δίπλα ένας από τους πρώτους τηλεφωνικού θαλάμους του ΟΤΕ).

 

Στο βάθος της φωτογραφίας το παλιό Τελωνείο που είχε κτιστεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 

Δεξιά οι παλιές αποθήκες όπως και τα πρώτα υπόστεγα του Τελωνείου (σήμερα ο Σταθμός Επιβατών), στην μέση το κτίριο των Λιμενεργατών. 

 

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας (νυν Οργανισμός Λιμένος).

 

Το Λιμενικό Ταμείο, το ορθότερο Λιμενική Επιτροπή, κατασκεύασε το 1926. Ένα μεγαλοπρεπέστατο, για την εποχή κτίριο (τα σημερινά παλιά ψαράδικα) τα εγκαίνια του κτιρίου εκείνου είχαν γίνει στις 19 Ιανουαρίου 1927 από τον τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο Χατζησταύρου, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. 

 

Είχε κοστίσει 970.000 δραχμές και στο ισόγειο του κτιρίου στεγάσθηκε και ιχθυαγορά της πόλης. Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής ήταν ο Θεοδόσιος Χαραλαμπίδης

 

Δυο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1929, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θεμελιώνει το νέο Λιμάνι Καβάλας με πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής τον Δημήτριο Γρηγοριάδη

 

Τα γραφεία της Λιμενικής Επιτροπής στεγάσθηκαν στο κτίριο εκείνο μέχρι το 1973, όπου μεταφέρθηκαν εκεί που είναι σήμερα το Λιμεναρχείο. 

 

Η Λιμενική Επιτροπή, πρόδρομος του Λιμενικού Ταμείου, έπαψε να υπάρχει από τότε που ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία Οργανισμός Λιμένος Καβάλας. Το Λιμάνι της Καβάλας είχε, μετά από αυτό του Πειραιά, την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα, το 1928, σύμφωνα μετά στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές έφτασαν το 1.286.148.000 δραχμές

 

Κυρίαρχο προϊόν ο καπνός και χώρες εξαγωγής η Γερμανία, η Αμερική, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχοσλοβακία. Τα ατμόπλοια που κατέπλευσαν στο Λιμάνι της Καβάλας το 1928 ήταν 758. 

 

Ακτοπλοϊκά η Καβάλα συνδέονταν, τότε, με την Θεσσαλονίκη το Άγιο Όρος αλλά και με την Αλεξανδρούπολη το Βόλο και τον Πειραιά

 

Τα ατμόπλοια που κατέπλευσαν στο Λιμάνι της Καβάλας το 1928 ήταν 758. 

 

Η Καβάλα σύμφωνα με την απογραφή του 1928 είχε 49.980 κατοίκους από αυτούς οι 25.468 ήταν άνδρες και οι 24.512 γυναίκες.