Ερώτηση στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης για τη διάσωση του νεοκλασικού αρχοντικού “Κραντονέλλη” στην οδό Βενιζέλου της Καβάλας, ακριβώς δίπλα από το Δημοτικό Ωδείο. 

 

«Το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης της Καβάλας, εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο πια, μόνο θλίψη και ντροπή προκαλεί στους κατοίκους της, λόγω της έλλειψης βούλησης να διασωθεί», λένε μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές. 

 

Αναλυτικά: 

 

«Κυρία Υπουργέ,

 

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Καβάλας, επί χρόνια ρημάζει το άλλοτε εκπάγλου ωραιότητας νεοκλασικό αρχοντικό «Κραντονέλλη» στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτήριο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

 

Το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης της Καβάλας, εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο πια, μόνο θλίψη και ντροπή προκαλεί στους κατοίκους της, λόγω της έλλειψης βούλησης να διασωθεί και να αναδειχθεί (στοιχείο της μοναδικότητάς του και η τοποθετημένη σε δεσπόζον σημείο της «Κόκκινης Αφροδίτης»).

 

Η κατάρρευση ή η κατεδάφισή του διαφαίνεται να είναι η τελική του κατάληξη, εάν δε ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες διάσωσης και αναπαλαίωσής του.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νεοκλασικό αρχοντικό «Κραντονέλλη» γειτνιάζει με το αρχιτεκτονικό αριστουργηματικό κτήριο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό οικοδόμημα Κλασικής Εποχής), προτίθεστε όπως προβείτε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί το νεοκλασικό αρχοντικό «Κραντονέλλη» Καβάλας;»

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

 

Αβδελάς Απόστολος 

Χήτας Κωσνταντίνος