Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Σωτήρας στη Θάσο. 

 

Όπως λένε, στο KavalaNews «οι λιγοστοί ντόπιοι του χωριού αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πλήρους εγκατάλειψης από τις τοπικές αρχές». 

 

Όπως περιγράφουν και με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πέρσι το καλοκαίρι υπάρχει το πρόβλημα στον δρόμο προς το σχολείο του χωριού. 

 

«Ξεκίνησε με λίγα κυβολιθα που βγήκαν. Ενημερώσαμε τον πρόεδρο αλλά και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Κανένας δεν έκανε τίποτα. Με τον καιρό βγήκαν ακόμα περισσότερα. Πάλι τηλέφωνο στον Δήμο, πάλι κανείς δεν ήρθε. Τώρα η κατάσταση έχει ξεφύγει, σε λίγο θα χαλάσει όλος ο δρόμος», τονίζουν.

 

«Από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου όποτε παίρνουμε τηλέφωνο όλο λένε ότι θα έρθει κάποιος να το δει αλλά δεν προλαβαίνουν. Δηλαδή τί πρέπει να κάνουμε για να προσέξουν λίγο και αυτό το χωριό; Έχουν ξοδέψει ένα κάρο λεφτά στον Λιμένα και εδώ μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και ο δήμαρχος προσωπικά και ο Δήμος γενικότερα», λένε χαρακτηριστικά. 

 

Επίσης όπως αναφέρουν οι κάτοικοι προβλήματα εκτός από τον δρόμο αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης:

 

«Για να μην μιλήσω για τα διαρκή σπασίματα του δικτύου νερού που έρχονται να τα μπαλώσουν μόνο όταν αδειάσει η δεξαμενή. Υπάρχουν πολλά». 

 

Έντονος διάλογος μεταξύ των κατοίκων 

 

 

Κάτω από την ανάρτηση αναπτύσσεται ένας ζωηρός διάλογος μεταξύ των κατοίκων. 

 

Ενδεικτικά: 

 

Vagelis B. Birzamanis: Ο δήμαρχος προσωπικά σας γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και ποιος μας λέει ότι έχει ενημερωθεί; Καταλαβαίνω την αγανάκτηση σας και σωστά υπάρχει το ανω Σωτήρος είναι πανέμορφο και έτσι πρέπει να παραμείνει αλλά με ποστ στο fb δεν θα γίνει κάτι, πηγαίνεις μια μέρα στον δήμο ζητάς τον δήμαρχο εγγράφως ενημερώνεις και εάν δεν γίνει τοτε μπορείς να κατηγορείς γιατί παίζει το ενδεχόμενο να μην έχει ενημερωθεί καν (έχει συμβεί παλαιότερα με Άλλους δημάρχους) ο δήμαρχος είναι ένας και το νησί έχει εκατοντάδες προβλήματα καθημερινά και για να σε προλάβω ούτε τον δήμαρχο υπερασπίζομαι ούτε τπτ απλά μια σκέψη μου ανάφερα !!!!

 

Kalpaxidis Ioannis: Συμφωνώ απόλυτα στην προτεινόμενη μέθοδο, αλλά πρώτα ενημερώνεις τον Δήμο για το πρόβλημα εγγράφως και μετά κρίνεις αν αδιαφορεί ή όχι...

 

George Vran: Ο δήμαρχος έχει ενημερωθεί προσωπικά από τον αδερφό μου με μηνύματα στο κινητό και τηλεφωνικά. Αλλιώς δεν θα το έγραφα. Είπε ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος με το θέμα. Στο δεύτερο μήνυμα προς αυτόν μας απάντησε ότι ήταν στην Ρουμανία σε μια έκθεση σχετικά με τον τουρισμό στο νησί και θα κινούσε διαδικασίες όταν επέστρεφε. Έχει πάνω από μήνα που επέστρεψε... Στο τελευταίο μήνυμα μαζί του απλά έδειξε την ενόχληση του που επικοινωνούμε μαζί του. Δυστυχώς όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι το τελευταίο μέσο που έχουμε να πιέσουμε. Αν πάω στον δήμο δεν θα μείνω μόνο σε έγγραφη δήλωση αλλά και σε προφορικό βρισιμο και θέλω να το αποφύγω.. Δεν είναι μόνο αισθητικό το θέμα. Είναι επικίνδυνο για πιθανά ατυχήματα (π.χ. ένας με μηχανάκι το βράδυ άνετα πέφτει εξαιτίας της λακκουβας) αλλά και τα αμάξια μας έχουν τσακίσει τα λάστιχα τους.

 

Aristotelis Agapitos: Συμφωνώ απόλυτα ... Θάσος δεν είναι μόνον τα μεγάλα κέντρα ... Είναι και τα μικρότερα χωριά ...

 

Vagelis B. Birzamanis: κανένας δεν διαφωνεί σε αυτό…..

 

Μπάμπης Γαμβρέλης: Αγαπητέ Βαγγέλη, την στιγμή αυτή υπάρχουν στην υπηρεσία Πρωτοκόλλου του Δήμου δύο επίσημα έγγραφα που αναφέρονται σε συγκεκριμένα προβλήματα του χωριού. Εδώ και ενάμιση μήνα δεν υπήρξε καμία απάντηση ή έστω κάποιο ενδιαφέρον από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών.

 

Μπάμπης Γαμβρέλης: Μερικές επισημάνσεις: 1) Οι φθορές στο λιθόστρωτο κομμάτι δεν επιδιορθώνονται με τσιμέντο. Αλλοιώνεται ο παραδοσιακός του χαρακτήρας. 2) Το χωριό ούτως ή άλλως είναι "άγνωστος τόπος" για την δημοτική αρχή. Κτίσματα που ανήκουν στο δήμο τελούν υπό κατάρρευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ανθρώπων. Το παλιό δημοτικό σχολείο παραμένει αναξιοποίητο. Τα Γραφεία των Μεταλλείων ρημάζουν στην αδιαφορία και την απαξίωση. Η πλατεία παρουσιάζει έντονα στατικά προβλήματα. Η καθαριότητα και ο καλλωπισμός των δημόσιων χώρων επαφίεται στις καλές και ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες των λιγοστών κατοίκων. 3) Έγγραφες και προφορικές αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου παραμένουν αναπάντητες.

 

Maria Fotiadou: Πολύ σωστά Μπάμπη. Όλα αυτά που αναφέρεις και τόσα άλλα! Πλήρης αδιαφορία από όλους. Για αυτό είπαμε να ξεκινήσουμε αυτή την ομάδα, για να καταγράψουμε και να αναδείξουμε τα προβλήματα του χωριού. Είμαστε όλοι αγανακτισμένοι...

 

Konstantinos Chatzis: Γι'αυτό τον λόγο πρέπει να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα προς το ευρύτερο κοινό. Η δύναμη του διαδικτύου είναι τεράστια. Όσοι περισσότεροι κοινοποιήσουν την αίτηση , τόσο μεγαλύτερη η πίεση προς τους υπεύθυνους. Στο χέρι τους είναι να αποφύγουν μια αρνητική εικόνα προς τους κατοίκους τους χωρίο.

 

George Vran: πολύ σωστά όλα αυτά και υπάρχουν και πολλά άλλα. Ότι νομίζετε ότι πρέπει να διορθωθεί και είναι εφικτό, να το γράφετε εδώ μήπως και ευαισθητοποιήθουν οι αρμόδιοι.

 

Kalpaxidis Ioannis: Σοβαρότατο πρόβλημα Μπάμπη αποτελεί και η επικινδυνότητα του δασικού δρόμου που οδηγεί στην πάνω γειτονιά του χωριού και καταλήγει στα ερειπωμένα Γραφεία... φοβάμαι ότι αν δεν κοπεί σύντομα λόγω κατολισθήσεων, ενδέχεται να έχουμε και κάποιο ατύχημα...

 

Βαγγέλης Ξακουστός: Από πέρυσι το καλοκαίρι κάτοικοι του οικισμού Άνω Σωτήρος το ανέφεραν στον πάρεδρο της Σκάλας, ο οποίος "τους συμβούλεψε" να ρίξουν τσιμέντο! Υπήρξε πρωτοβουλία από το μετόχι της Εικοσιφοινισας για να επιδιορθωθεί αλλά προβλήματα κορωνοιου της αδελφής Θεοπιστης εμπόδισαν την επιδιόρθωση.

 

George Vran: ακόμα και λίγο τσιμέντο έστω θα μπαλωνε την τρύπα τότε. Αλλά και αυτό ποιος να το κάνει; Εμείς σαν κάτοικοι; Τι άλλο να κάνουμε; Καθαρίζουμε δρόμους και χόρτα όσο μπορούμε, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αντικαθιστουμε τον δήμο σε τέτοια θέματα επιβάλλεται να τα κάνουν αυτοί.

 

Xaris Souris: ο πρόεδρος αποκλείεται να συμβούλεψε κατοίκους να ρίξουν τσιμέντο δεν μπορω να ακουω ασυναρτησίες συγνωμη !!!

 

Βαγγέλης Ξακουστός: εγώ αυτό ξέρω. Όσο αφορά την πρωτοβουλία του μοναστηριού που δεν προχώρησε την ξέρω από πρώτο χέρι. Αλήθεια ο πάρεδρος δεν ξέρει το πρόβλημα; Δεν ανεβαίνει στον οικισμό; Τι έκανε; Υπ όψη ότι κυβολιθοι έχουν φύγει και πίσω από την εκκλησία αλλά και δίπλα στο παλιό σχολείο, στην αρχή της οδού Παπαντωνίου.

 

Xaris Souris: 6 Αυγούστου ανέβηκε σε πληροφορώ ολο το επιτελείο του δήμου !

 

Βαγγέλης Ξακουστός: ε και; Εκτός από το να προσκυνήσουν, έκαναν και κάτι ακόμη; Από τις 6 Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν περάσει 246 μέρες. Έγινε τίποτε; Θα γίνει; Πότε; Στις 6 Αυγούστου φέτος;

 

Γιαννης Πλαφαδελης: για ψητές σαρδέλες...

 

Μπάμπης Γαμβρέλης: Χάρη, άσε να ξέρουμε εμείς πότε ανέβηκαν οι "τοπικοί παράγοντες". Έχουν γνώση οι φύλακες. Και το "φύλακες" με όλη τη σημασία της λέξης.

 

Kalpaxidis Ioannis: Δυστυχώς το πανέμορφο Άνω Σωτήρος είναι ορφανοχώρι...

 

George Vran: δεν τους καίγεται καρφί. Μόνο τα τέλη να εισπράττουν μέσω της ΔΕΗ. Το καλοκαίρι κάθε 2 μέρες οι κάδοι γεμάτοι. Αν δεν τους πάρω τηλέφωνο δεν ανεβαίνει η σκουπίδιαρα. Απαράδεκτοι.

 

Kalpaxidis Ioannis: Δυστυχώς Γιώργο τα λέμε μεταξύ μας και δεν ακουγόμαστε όσο θα έπρεπε...

 

 

φωτογραφίες: Άνω Σωτήρος Θάσου