Γεμάτοι εμπειρίες επέστρεψαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του γυμνασίου Λιμένα της Θάσου από την Αντιόχεια Τουρκίας. 

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Δράση ΚΑ2 με τίτλο “Our Homes Have Much In Common”, το Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με σχολεία από την Τσεχία (συντονιστικό σχολείο), την Τουρκία και τη Λιθουανία, πραγματοποίησε από 20 μέχρι 26 Μαρτίου, επίσκεψη στην Αntakya της Τουρκίας, στο σχολείο Anayazi Ortaokulu.

 

Στην αντιπροσωπεία από το Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου συμμετείχαν 6 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες και επισκέψεις που σχεδίασαν οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί και μαθητές από το σχολείο υποδοχής.

 

Όσον αφορά στις δραστηριότητες εντός σχολείου, αυτές ήταν ενταγμένες στη θεματική “παιδικά παιχνίδια”. Όλες οι αποστολές παρουσίασαν ιδιαίτερα παιχνίδια από τις χώρες τους, αλλά και ομαδικά παιχνίδια αυλής, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ. 

 

Τα παιδιά όλων των αποστολών δεν αρκέστηκαν μόνο στην παρουσίαση των παιχνιδιών, αλλά έπαιξαν όλα μαζί στην αυλή του σχολείου, ερχόμενα έτσι σε στενότερη επαφή μεταξύ τους και γνωρίζοντας την κουλτούρα παιχνιδιού των άλλων χωρών. 

 

Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες η αποστολή ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διδασκαλία μαθημάτων όπως Μαθηματικά, Επιστήμες και Εικαστικά. Ιδιαίτερα στα Εικαστικά, μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν παρακολούθησαν απλώς, αλλά συμμετείχαν ενεργά, δημιουργώντας με την τεχνική της μαρμαρογραφίας ο καθένας το προσωπικό του έργο τέχνης.

 

Παράλληλα με τις δραστηριότητες εντός σχολείου, το σχολείο υποδοχής οργάνωσε και ένα πλούσιο πρόγραμμα επισκέψεων

 

Οι αποστολές ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης που στεγάζει εκθέματα από διάφορες περιόδους: την προϊστορική εποχή, τον πολιτισμό των Χετταίων, τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια και επιπλέον τη μεγαλύτερη συλλογή ψηφιδωτών ελληνιστικής και ρωμαϊκής τέχνης σε όλο τον κόσμο.

 

Καθώς η Αntakya είναι μια πόλη όπου ενώνονται διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις σε μια σειρά από πολύ σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Στην εκκλησία-σπήλαιο του Αγίου Πέτρου, την πρώτη χριστιανική εκκλησία, όπου για πρώτη φορά οι πιστοί του Ιησού ονομάστηκαν Χριστιανοί. Στο τζαμί Χαμπίμπ Νεκάρ, το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στην Ανατολία. Στον πλάτανο στη Samandag που πιστεύεται ότι φύτρωσε από το ραβδί του Μωυσή. Επίσης στον ελληνορθόδοξο ναό της πόλης.

 

Τέλος οι αποστολές ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης, να επισκεφτούν την παραδοσιακή σκεπαστή αγορά με το ανατολίτικο χρώμα, αλλά κυρίως να γνωρίσουν την παραδοσιακή κουζίνα της. Η Antakya φημίζεται ως γαστριμαγειρικός προορισμός και έχει από το 2017 χαρακτηριστεί και προστατεύεται από την UNESCO ως πόλη γαστρονομίας.

 

Οι επισκέπτες συμμετέχοντες, μαθητές και εκπαιδευτικοί, Έλληνες, Τσέχοι και Λιθουανοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό αυτής της μακρινής περιοχής της Τουρκίας και βίωσαν μια πραγματικά θερμή και πρωτόγνωρη εμπειρία φιλοξενίας από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής.

 

Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή για την ελληνική αποστολή, αφού στην πόλη και στα μνημεία της, είναι κυρίαρχο το ελληνιστικό της παρελθόν. Οι ελληνικές επιγραφές στα ψηφιδωτά με τις αρχαιοελληνικές μυθολογικές παραστάσεις, η διακριτή παρουσία της ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης στην πόλη, αλλά κι από κει και πέρα οι κοινές αναφορές στην κουζίνα, στη μουσική, αλλά και στον ψυχισμό με τους γείτονες και οικοδεσπότες αποτέλεσαν ένα πολύ ουσιαστικό βήμα προσέγγισης και αλληλοκατανόησης, που εδραίωσε την αίσθηση ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

 

Το Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην άρτια έκβαση της εκπαιδευτικής επίσκεψης, τους μαθητές που συμμετείχαν για την άψογη εικόνα και συμπεριφορά τους και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον κ. Γαλάνη Νικόλαο για την ευγενική προσφορά των παραδοσιακών προϊόντων της Θάσου που είχε μαζί της η αποστολή, και παρέδωσε ως διαπιστευτήρια δώρα στους οικοδεσπότες που τόσο καλά μας φιλοξένησαν ...

 

Τους ευχαριστούμε γι άλλη μια φορά και δεσμευόμαστε με τη σειρά μας να ανταποδώσουμε την φιλοξενία.

 

Από το Γραφείο Τύπου Του Γυμνασίου Λιμένα Θάσου