γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης 

 

Τον χρόνο πίσω γύρισε για άλλη μια φορά ο Κώστας Παπακοσμάς με μια φωτογραφία που ανέβασε στο facebook από τη δεκαετία του ΄70, όταν τα φημισμένα Καφεκοπτεία Λουμίδη αποφάσιζαν να ανοίξουν υποκατάστημα στην Καβάλα. 

 

Επέλεξαν κεντρικότατο σημείο, εκεί όπου στη συνέχεια για πολλά χρόνια λειτούργησε η μπουτίκ με τα Lacoste

 

Τα εγκαίνια του καταστήματος καλύφθηκαν από τον τοπικό Τύπο και γενικά θεωρήθηκε ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για την περιοχή η έλευση της συγκεκριμένης φίρμας, κυρίαρχης από τότε στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα. 

 

Η επιλογή ενός σημείου υψηλής προβολής, σε κεντρικότατο δρόμο και πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, προφανώς δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την επιτυχία. 

 

Αυτό που δεν υπολόγισαν καλά οι άνθρωποι του Λουμίδη όταν αποφάσιζαν την επέκταση της εταιρίας στην Καβάλα, ήταν τα τοπικά καφεκοπτεία, το καθένα με τη δική του φήμη και δύναμη. 

 

Κυρίως δεν υπολόγισαν το μέγεθος και την ιστορία του Καφεκοπτείου Ανανιάδη, που είχε ήδη δραστηριότητα δεκαετιών στην πόλη, διέθετε πολύ ανταγωνιστικό προϊόν και -όπως αποδείχθηκε- τεράστιες δυνάμεις για να αντέξει στον ανταγωνισμό. 

 

Το καφεκοπτείο ή πρατήριο Λουμίδη στην οδό Βενιζέλου, δεν άντεξε τελικά για πολλά χρόνια. Νικήθηκε κατά κράτος από τα τοπικά προϊόντα…

 

Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι εκείνα τα χρόνια υπήρχε έντονη η κουλτούρα στον κόσμο να στηρίξει τα τοπικά προϊόντα

 

Τελικά αποδείχθηκε ότι... έκαστος στο είδος του... και στον τόπο του! 

 

Για την ιστορία, ο Κώστας Παπακοσμάς συνόδευσε τη φωτογραφία με το ακόλουθο κείμενο:

 

Μισό αιώνα πριν η Καβάλα συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της χώρας . Στην πόλη ανοίγει υποκατάστημα η βιομηχανία “Λουμίδης – Παπαγάλος”. 

 

Καφές, σοκολάτες και σακχαρώδη τα προϊόντα της εταιρείας. 

 

Στην Καβάλα το κατάστημα λειτουργεί στη νεόδμητη οικοδομή στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Βενιζέλου. 

 

Οι ιδιοκτήτες αδελφοί Λουμίδη αλλά και τα παιδιά τους έρχονται στην Καβάλα και τα εγκαίνια είναι μέγα γεγονός για την πόλη, όπου οι Καβαλιώτες κάνουν ουρές έξω από το κατάστημα που απασχολεί δώδεκα υπαλλήλους και αντιπρόσωποι της εταιρείας στην Καβάλα είναι οι Αδελφοί Μπεθάνη

 

(η φωτογραφία και οι πληροφορίες από την εφημερίδα Ταχυδρόμος της πόλης)

 

Σημειώνω ότι την εποχή εκείνη κάθε νέα εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα είχε την μέγιστη δημοσιότητα στην πόλη μέσα από τις σελίδες των τοπικών εφημερίδων.