Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός από τους μεγαλύτερους στο νησί, εγκαταστάθηκε μόλις πρόσφατα στο κέντρο του ελαιοκάμπου της Αστρίδας, στο “Ματουτόπ”», σύμφωνα με τον κάτοικο του νησιού, Μπάμπη Παπακυριακού

 

Όπως λέει ο κ. Παπακυριακού: «Εκατοντάδες πάνελ συνολικής επιφάνειας περί τα 2.000 τ.μ. αναπτύχθηκαν σε μια έκταση 15 περίπου στρεμμάτων. Πέρα από τη μη συμμόρφωση της απαγόρευσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως είναι ένας ελαιώνας, η συγκεκριμένη επένδυση μπορεί να αποτελέσει την αρχή ξεκληρίσματος της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας στον μεγαλύτερο κάμπο της περιοχής μας». 

 

Αναλυτικά όσα λέει ο ίδιος στην ανάρτηση του: 

 

«Με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί η εγκατάσταση και μιας άλλης μικρότερης ισχύος μονάδα στην ίδια περιοχή, η συγκεκριμένη 10/πλάσιας τουλάχιστον ισχύος μονάδα, φαίνεται να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ώστε ο όμορφος, παραγωγικός κάμπος της Αστρίδας να μετατραπεί σιγά-σιγά σε έναν κρανίου τόπο με τις ατέλειωτες συστοιχίες από ψυχρά πάνελ να είναι οι μακάβριοι μάρτυρες της «γενοκτονίας» των ελαιοδένδρων, υποβαθμίζοντας την περιοχή, καθώς τραυματίζεται βάναυσα η φυσιογνωμία, η παραδοσιακή ελαιο-παραγωγή και η ιστορία του «οικισμού των σειρήνων». 

 

Η ενεργειακή μας φτώχεια δεν πρέπει να μας παρασύρει σε ανόητες πολιτικές που θα στρέφονται κατά του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Είναι έγκλημα να ξεριζώνουμε ελαιόδεντρα για να βάλουμε φωτοβολταϊκά. 

 

Η συρρίκνωση των αγροτικών καλλιεργειών και της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, σαν αποτέλεσμα της απουσίας στήριξης από τις κυβερνήσεις, είναι τόσο επικίνδυνες όσο όταν πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο στεκόμαστε. Οι πολιτικές εγκατάλειψης του πρωτογενούς τομέα στοιχίζουν στην χώρα  την ανεπάρκεια μας σε προϊόντα όπως σιτηρά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά κ.ά και είμαστε αναγκασμένοι να τα εισάγουμε από άλλες χώρες με ανυπολόγιστες συνέπειες στις ζωές μας που μπορεί να αποδειχθούν εφιαλτικές σε μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση που συχνά συμβαίνει, ιδιαίτερα σε πολεμικές περιόδους.

 

Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών για την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας, της ηλιακής που την έχουμε όλοι ανάγκη, θα μπορούσε να επιτρέπεται με κανόνες, σε περιοχές χαμηλών παραγωγικών προδιαγραφών όπως π.χ. οι χορτολιβαδικές ή οι άγονες εκτάσεις ή και εκείνες ακόμα που χαρακτηρίστηκαν κακώς από το Δασαρχείο δασικές, αποβάλλοντας χιλιάδες ιδιοκτήτες από τις νόμιμες ιδιοκτησίες τους. 

 

Tί απαντούν οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας:

 

• Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο  που απαγορεύει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστοιχιών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας όπως είναι οι ελαιώνες; Αν ναι ποιος ελέγχει και ποιος αδειοδοτεί για την καταλληλότητα του χώρου της εγκατάστασης;

 

• Προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο σχέδιο ουσιαστικής στήριξης του αγροτικού κόσμου για το ζωντάνεμα της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής που αποτελεί το οξυγόνο της κοινωνίας μας;

 

• Γιατί δεν εφαρμόζονται οι κανόνες χρήσεων γης του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού μας ώστε οι διάφορες δραστηριότητες να επιτρέπονται μόνο στις προβλεπόμενες περιοχές;

 

 Πριν είναι αργά, η Πολιτεία που έχει την ευθύνη για το αλαλούμ «κάνω ότι θέλω όπου γουστάρω», πρέπει να ασκήσει τις βέλτιστες πρακτικές και για την προστασία και ενίσχυση του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα αλλά και για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων καθαρών πηγών ενέργειας, εναρμονισμένων με τις αρχές περιβαλλοντικής προστασίας ώστε και στο «παρά πέντε» έστω να προλάβουμε  την υποβάθμιση της εικόνας του νησιού μας και να προστατέψουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών του». 

 

φωτογραφίες fb: Μπάμπης Παπακυριακού