Πανθασιακή συγκέντρωση κατά της ακρίβειας και της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου εργατικά σωματεία και φορείς της Θάσου με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων, εργαζομένων, συνταξιούχων και αυτοαπασχολουμένων.

 

Εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα, όπως και ψήφισμα συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας. 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

 

Στις 26 Φλεβάρη 2022 συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας. Δε μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους 25.000 νεκρούς από την πανδημία, τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, όταν σήμερα υπάρχουν όλες εκείνες οι επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες για να αντιμετωπίζονται τέτοιες ασθένειες. 

 

Τα νοσοκομεία στη χώρα στενάζουν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι στα όριά του. Τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας αποψιλώθηκαν από προσωπικό, δεκάδες γιατροί και λοιπό προσωπικό μετακινήθηκαν στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα πολλά μόνο κατ’ όνομα να είναι Κέντρα Υγείας. 

 

Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Είναι πρόκληση αντί να επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να πληρώνουμε μάσκες και τεστ.

 

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι και ο λαός μας στενάζει από την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα. 

 

Δεν ανεχόμαστε το 2022, να υπάρχουν νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, οικογένειες που, λόγω της ακρίβειας, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε βασικές ανάγκες, όπως είναι η τροφή, η ένδυση, η θέρμανση. 

 

Δεν ανεχόμαστε να μειώνεται συνεχώς το λαϊκό εισόδημα, να χτυπιούνται οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργείται με αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. 

 

Δεν ανεχόμαστε οι Υπουργοί να αποφασίζουν με τους άθλιους νόμους τον κατώτατο μισθό ανάλογα με το πώς διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

 

Δε συμβιβαζόμαστε με τη μερική απασχόληση, τα ωράρια λάστιχο, την απλήρωτη εργασία και τις απολύσεις. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι να οδηγούνται σε αφανισμό με τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στις τιμές των αγροεφοδίων και τις ζωοτροφές, τις εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα. 

 

Δε θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας. 

 

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- ΕΕ- Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο, για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. 

 

Έναν σκληρό ανταγωνισμό που οδηγεί σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη, 23 χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία

 

Η εμπλοκή της Ελλάδας για λογαριασμό της ευρωατλαντικής δολοφονικής συμμαχίας που έχουν προάγει και αποφασίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη, βάζει στο στόχαστρο και τον λαό μας.

 

Ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα επηρεάσουν αυτές οι εξελίξεις τις επιθετικές ορέξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 

 

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να συνταχτούμε πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο, αν δηλαδή θα στηρίζουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα μεγεθύνουν.

 

Το συμφέρον του ελληνικού λαού, των άλλων λαών είναι στην δική τους πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και όχι να διαλέξουν ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.  ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. 

 

Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας

 

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

 

Δυναμώνουμε την πάλη μας για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

 

Διεκδικούμε: 

►Άμεση ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Να γίνουν τώρα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Πρίνου  μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.  Καμία απόλυση-κανένας εργαζόμενος σε αναστολή. Να δημιουργηθεί μονάδα τεχνητού νεφρού.

 

►Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.  

 

►Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στο χτύπημα των BAE.

 

►Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. 

 

►Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Άμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

 

► Για τους αγροτοκτηνοτρόφους: Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. 

 

►Τιμές στα αγροτικά προϊόντα (μέλι, λάδι, ελιά, γάλα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. 

 

►Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

 

►Ενίσχυση εισοδήματος στους μικρούς ψαράδες. 

 

►Ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης για τους αυτοαπασχολούμενους. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, διαγραφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση των δημοτικών τελών, πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στην Ενέργεια, επαναφορά αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση χρεών σε εφορία και τράπεζες.

 

►Επαρκεί δρομολόγια στη γραμμή  Πρίνος - Καβάλα

 

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

 

Θάσος 26/2/22