Επειδή στη Βόρεια Ελλάδα «το έχουμε» με το σουτζουκάκι και δεν σηκώνουμε συζήτηση, το καλύτερο σουτζουκάκι το φιλοτεχνεί ένας Καβαλιώτης.

 

Η Καβαλιώτισσα συγγραφέας και αρθογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει στην Athens Voice και εξηγεί ότι καλύτερο σουβλάκι είναι αυτό της Καβάλας: 

 

Σίγουρα φτιάχνουν ωραία σουτζουκάκια στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή, μπορεί και στην Αλεξανδρούπολη:  το κρέας είναι αλλιώτικο, τα μπαχαρικά πιο άφθονα, τα κρεμμύδια πιο γλυκά και το λάδι πιο βόρειο, τι να σας πω. Το σκήπτρο στα σουτζουκάκια (όμως, ωστόσο) διεθνώς το έχει η Καβάλα, η οποία εκτός από αφράτη σαρδέλα, βγάζει για χρόνια και υπερ-νόστιμα σουτζουκάκια. Όλα τα σουτζουκάκια της είναι διάσημα, με αυτά «του Κούλη» να κάνουν στράκες.

 

Στην Αθήνα τώρα: ο ανιψιός μου ως φαντάρος πήγε τις προάλλες τυχαία να πάρει σουτζουκάκια από τη «Βόλβη», στην Ευριπίδου. Με την πρώτη μπουκιά, καθότι Καβαλιώτης, φώναξε «Αυτά είναι σαν τα Καβαλιώτικα σουτζουκάκια, θυμίζουν τα σουτζουκάκια του Κούλη!».

 

Οπότε και του απάντησε κάποιος ότι ο ψήστης είναι Καβαλιώτης, ψήνει σύμφωνα με τη μακριά Καβαλιώτικη παράδοση του ξεροψημένου-πλην-όμως-ζουμερού μοσχαρίσιου σουτζουκακίου, και ξέρει καλά από θράκα. Λέγεται Τάσος Περδίκης, έχει εξπερτίζ στο ψήσιμο, στο μαγείρεμα και σε οτιδήποτε αφορά την κουζίνα πόσο μάλλον την ψησταριά, και είναι φίλος φίλου όπως όλοι οι Καβαλιώτες (ακόμα κι αν δεν έχουμε πάει μαζί σχολείο, θα έχουνε πάει σίγουρα με κάποιο συγγενικό ή φιλικό άτομο. Πράγμα που ισχύει γενικά στα μικρά μέρη, για αυτό και δεν συμφέρει να κρύβεις την ηλικία σου όταν είσαι από μικρό μέρος: τα μικρά μέρη είναι γεμάτα παλιούς συμμαθητές σου που δεν ξεχνάνε τίποτα…).

 

Τα σουτζουκάκια της Βόλβης, εκτός από τον Τάσο, έχουνε άλλο ένα στοιχείο υπέρ τους: το σπέσιαλ κάρβουνο από πουρνάρια του Δήμου Βόλβης. Είναι λέει ένα δύσκολο κάρβουνο, σπάνιο, αρωματικό, που δίνει στα σουτζουκάκια και στα σουβλάκια μια ιδιαίτερη καπνιστή εσάνς. Φτιάχνεται με ειδική διαδικασία που είναι μπερδεμένη και βαριέστε τώρα, άλλωστε τα σουτζουκάκια μας ενδιαφέρουν. Και τα σουβλάκια της «Βόλβης» είναι απλά, νόστιμα, τέλεια – αλλά τα σουτζουκάκια της είναι το κάτι άλλο.

 

Σκέτα, σε πίτα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα… για να το γράψω με ρομαντικό τρόπο σαν γευσιγνώστης, που δεν είμαι – παρόλα αυτά: τα σουτζουκάκια της «Βόλβης» θα σας ταξιδέψουν γευστικά στην Ανατολική Μακεδονία. Σε μέρος με θάλασσα και βουνό μαζί, δηλαδή στην Καβάλα.

 

πηγή: athensvoice.gr/φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς