γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας

 

Όπως αναφέρει η ελληνική Βικιπαίδεια: Ο πολιτικός είναι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος ασχολείται με την πολιτική.

 

Στις δυτικές Δημοκρατίες ο όρος περιορίζεται σε αυτούς που κατέχουν κάποια θέση στη Δημόσια Διοίκηση και έχουν εκλεγεί για το σκοπό αυτό μέσα από τη διαδικασία αυτών των εκλογών. Πέντε τέτοιου είδους θέσεις (ή ρόλοι) είναι ο Δήμαρχος, ο Βουλευτής, ο Υπουργός, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι που είναι πολιτικά δραστήριοι, ειδικά στην κομματική πολιτική.

 

Οι θέσεις κυμαίνονται από τα τοπικά αξιώματα έως εκτελεστικά, νομοθετικά και δικαστικά αξιώματα περιφερειακών και εθνικών κυβερνήσεων.

 

Κάποιοι εκλεγμένοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου, όπως οι σερίφηδες, θεωρούνται πολιτικοί.

 

Οι πολιτικοί είναι γνωστοί για τη ρητορική τους σε ομιλίες ή διαφημίσεις υπέρ των εκστρατειών τους.

 

Είναι ιδιαίτερα γνωστοί για τη χρήση κοινών θεμάτων που τους επιτρέπουν να αναπτύξουν τις πολιτικές τους θέσεις με όρους εξοικειωμένους με τους ψηφοφόρους. 

 

Οι πολιτικοί κατ 'ανάγκη γίνονται έμπειροι χρήστες των μέσων ενημέρωσης.

 

Για σκοπούς διαφήμισης, τον 19ο αιώνα οι πολιτικοί χρησιμοποίησαν εφημερίδες, περιοδικά και φυλλάδια, καθώς και αφίσες.

 

Τον 20ο αιώνα, αυτό μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με τις τηλεοπτικές διαφημίσεις να είναι το ακριβότερο μέρος μιας προεκλογικής εκστρατείας.

 

Στον 21ο αιώνα, ασχολούνται όλο και περισσότερο με τα κοινωνικά μέσα με βάση το Διαδίκτυο και τα έξυπνα τηλέφωνα.

 

Οι φήμες διαδραμάτισαν πάντα σημαντικό ρόλο στην πολιτική, συνήθως με την διάδοση αρνητικών φημών για τους αντιπάλους και θετικών φημών για τους ίδιους.

 

Οι Ματότσι και Μέρλο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δύο κύριες οδοί σταδιοδρομίας οι οποίες συνήθως ακολουθούνται από τους πολιτικούς στις σύγχρονες δημοκρατίες. Πρώτα έρχονται οι πολιτικοί σταδιοδρομίας. Αυτοί είναι οι πολιτικοί που εργάζονται στον πολιτικό τομέα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Δεύτεροι είναι οι "πολιτικοί σταδιοδρομίστες".

 

Αυτοί είναι πολιτικοί που κερδίζουν τη φήμη της εμπειρίας στον έλεγχο ορισμένων γραφειοκρατιών και έπειτα εγκατελείπουν την πολιτική για μια καλοπληρωμένη σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας τις πολιτικές επαφές τους.

 

Πολλοί μελετητές έχουν μελετήσει τα χαρακτηριστικά των πολιτικών, συγκρίνοντας τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, συγκρίνοντας τους σε πιο φιλελεύθερους ή πιο συντηρητικούς και συγκρίνοντας τους σε πιο επιτυχημένους και λιγότερο επιτυχημένους σε εκλογικό επίπεδο.

 

Τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη διακεκριμένη σταδιοδρομία των γυναικών πολιτικών.

 

Για παράδειγμα, υπάρχουν μελέτες του μοντέλου "Σουπερμάδρε" (Υπερμητέρα) στη λατινοαμερικανική πολιτική.

 

Πολλοί πολιτικοί έχουν την ικανότητα να θυμούνται χιλιάδες ονόματα και πρόσωπα. Επίσης, έχουν την ικανότητα να κάνουν προσωπικά ανέκδοτα σχετικά με τις εκλογικές περιφέρειες τους. Αυτό είναι πλεονέκτημα στην δουλειά τους, όπως είναι το ύψος 2 μέτρων για ένα παίκτη της καλαθοσφαίρισης.

 

Πολλοί επικριτές επιτίθενται στους πολιτικούς επειδή δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό. Οι περιοχές τριβής περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε οι πολιτικοί, ο οποίος έχει περιγραφεί ως υπερβολικά επίσημος και γεμάτος με πολλές ευφημιστικές και μεταφορικές εκφράσεις. Αυτό είναι κοινά αντιληπτό ως μια προσπάθεια "σκοτεινιάσματος, παραπλάνησης και σύγχυσης".

 

Στη λαϊκή εικόνα, οι πολιτικοί θεωρούνται ως ανίδεοι, εγωιστές, ανίκανοι και διεφθαρμένοι, παίρνοντας χρήματα σε αντάλλαγμα για αγαθά ή υπηρεσίες, αντί να εργάζονται για το ευρύ κοινό.

 

Σε πολλές χώρες, θεωρούνται ως οι "πιο μισητοί επαγγελματίες".

 

Επειδή πολλοί πρώην πολιτικοί αποχώρησαν επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν την ηγεσία στην πολιτική, αυτό δίνει τροφή για κριτική σκέψη με επικριτές να επικρίνουν εκείνους που παραμένουν πολιτικοί για έλλειψη κριτικής σκέψης».

 

Τώρα μένει να δούμε και ποιος είναι ο καταλληλότερος που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών Pew (2008), το 52% των πολιτών δήλωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» ένας πολιτικός ηγέτης να είναι Τίμιος / Ειλικρινής και το 44% είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό», καθιστώντας το ως το πιο περιζήτητο χαρακτηριστικό στους πολιτικούς ηγέτες.

 

Αξίες όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, ο πατριωτισμός, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η θυσία για το κοινό καλό, η πίστη στην ισότητα, η πίστη στη Δημοκρατία είναι επίσης στοιχεία – οδηγοί της συμπεριφορά μας με πολλούς τρόπους, είναι τα κριτήρια που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να εκτιμήσουν την καθημερινή τους ζωή, να οργανώσουν τις προτεραιότητες τους και να επιλέξουν εναλλακτικές πορείες δράσης (Cass Business School, UK, (2014).

 

Σύμφωνα με τον Shalom Η Schwartz (2012), τα επιτεύγματα ως αξία, είναι ο ορισμός ενός στόχου, μια προσωπική επιτυχία, και όπως ορίζεται εδώ, τα επιτεύγματα τονίζουν επίδειξη ικανοτήτων, λαμβάνοντας έτσι την κοινωνική έγκριση. Επίσης, ο ίδιος ερευνητής, ανέφερε πως η ασφάλεια, η αρμονία και η σταθερότητα της κοινωνίας, (όπως η οικογενειακή και εθνική ασφάλεια) είναι μια επίσης πολύ σημαντική αξία.

 

Διαλέγεται και παίρνετε!