Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης πραγματοποίησε προ ημερών μια ιδιαιτέρως εποικοδομητική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και συζήτησαν φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας.

 

Αρχικά, ο Βουλευτής εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την κ.Μενδώνη για την πρόοδο των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου Κούφλερ, το οποίο, με πρωτοβουλία και ενέργειες του Βουλευτή, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτή η σημαντικότατη κληρονομιά της πόλης μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Εν συνεχεία, ο Γιάννης Πασχαλίδης αφού έθιξε το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στην έγκριση οικοδομικών δραστηριοτήτων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (ΕΦΑΚ), πρότεινε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου εκ μέρους του Υπουργείου, με την οποία να δίνονται  διευκρινίσεις όσον αφορά το πλαίσιο αρμοδιοτήτων της ΕΦΑΚ, προς αποφυγή των καθυστερήσεων που έχουν ως συνέπεια να αποσύρουν οι επενδυτές το ενδιαφέρον τους από την περιοχή μας αλλά ακόμη και να χάνονται χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιάννης Πασχαλίδης επεσήμανε, επίσης, την έλλειψη ξενόγλωσσων και ελληνόγλωσσων γραπτών οδηγών τόσο στους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Θάσου, όσο και στα Αρχαιολογικά Μουσεία Καβάλας και Θάσου καθώς και την ανυπαρξία εκδόσεων των βιβλίων «η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας» του Νικόλαου Μάρτη και «Μακεδονία» του Τορατσόγλου Ιωάννη που άλλοτε υπήρχαν. Επιπλέον, συζητήθηκε και το ζήτημα της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Περγάμου της Μουσθένης όπως και της Εγνατίας Οδού που βρίσκεται στις παρυφές της Καβάλας.

 

Όσον αφορά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τον τόπο άφιξης και διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου:

 

•          Η Υπουργός ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση της πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου με το ποσό των 2.800.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αίτημα το οποίο είχε θέσει και ο Βουλευτής.

 

•          Επιπλέον, η Υπουργός, αποδεχόμενη σχετικό αίτημα του Γιάννη Πασχαλίδη, ανέφερε πως θα συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την ψηφιακή προβολή των αρχαιολογικών και πολιτιστικών σημείων της χώρας. 

 

Συγκεκριμένα, στο Πρόγραμμα θα υπάρχουν ψηφιακές διαδρομές, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω των κινητών τηλεφώνων για όλους τους επισκέπτες από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

 

•          Ο Βουλευτής ζήτησε να συμπεριληφθεί στους αρχαιολογικούς χώρους με την παροχή δωρεάν wifi με τη συνεργασία της COSMOTE, κάτι που η Υπουργός είδε θετικά.

 

 Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχα με την κ.Μενδώνη. Για μία ακόμη φορά άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τα ζητήματα που της εξέθεσα, αποδεικνύεται δε επί του πρακτέου το ενδιαφέρον της Υπουργού για την Περιφέρειά μας. Η χρηματοδότηση με το ποσό των 2.800.000€ για την πυροπροστασία των Φιλίππων αλλά και η υλοποίηση των ψηφιακών διαδρομών με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου είναι έργα εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μας, που πλέον θα προβάλλεται σε παγκόσμια κλίμακα». 

 

(δελτίο Τύπου Γιάννη Πασχαλίδη)