Στο πλευρό των 24 εργαζομένων που απολύθηκαν από τα Πετρέλαια Καβάλας τάσσεται το Σωματείο εργαζόμενων της ΒΦΛ με ανακοίνωση που εξέδωσε. 

 

Η ανακοίνωση: 

 

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς η Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean  έστελνε ευχητήρια μηνύματα και σειρά υποσχέσεων ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις και νέες υπέροχες ιδέες!

 

Μια Energean που βαδίζει στον δρόμο που άνοιξε ο Λαυρεντιάδης, που οκτώ μήνες πριν «κλαψούριζε» για οικονομική αιμορραγία που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο του «Πρίνου» γι’ αυτό  και ζητούσε μειώσεις αποδοχών, εθελούσιες εξόδους, απολύσεις τουλάχιστον 80 εργαζομένων αλλά και «δάνεια» με «κυβερνητική βοήθεια».

 

Η Energean, αφού λοιπόν εξασφάλισε τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε στις νέες υπέροχες ιδέες της και με τα μαθηματικά που αυτή γνωρίζει, έβγαλε σε διαθεσιμότητα στις αρχές του Δεκέμβρη 165 εργαζόμενους, ενώ τώρα απέλυσε 24 με προοπτική την απόλυση όλων. 

 

Όχι γιατί δεν τους χρειάζεται, αλλά γιατί θέλει να τους αντικαταστήσει με άλλους πιο ευέλικτους εργασιακά, να συμπιέσει τους μισθούς με αυξημένη κερδοφορία αλλά και να της αναγνωρίζεται το δικαίωμα τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από την κεντρική διοίκηση της κυβέρνησης, μιας δεσποτικής κυριαρχίας.

 

Αυτό το δικαίωμα κυριαρχίας από την πλευρά της κυβέρνησης, δίνεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα τόσο της Energean όσο και του Λαυρεντιάδη - στην δική μας περίπτωση - με την απόδοση εγγυημένων από το κράτος δανειακών κεφαλαίων, των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας αλλά και σημαντικών τομέων του δημοσίου σε όλους αυτούς.

 

Έτσι εξηγείται ο ρόλος της κυβέρνησης ως «νυχτοφύλακα» αλλά και η «σιωπή των αμνών» των κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας.

 

Για τον Πρωθυπουργό, τους «Βουβούς» Κυβερνητικούς Βουλευτές της πόλης, την Energean και τον Λαυρεντιάδη, η ανέχεια των εργαζομένων και των πολιτών του τόπου μας  -που οδηγεί στην φτωχοποίηση της πόλης- έχει ελάχιστη ή καμία σημασία. Όλοι αυτοί βρισκόμενοι σε αγαστή συνεργασία, έχουν άμεσο συμφέρον να λειτουργεί ένας εφεδρικός βιομηχανικός στρατός με ανέργους με μοναδικό σκοπό την δική τους και μόνο ευημερία.

 

Για να τα πετύχουν όλα αυτά ασκούν ευρεία επίθεση εναντίον των σωματείων των εργαζομένων, που παλεύουν για να προστατεύσουν τους συναδέλφους τους από τις χειρότερες συνέπειες των ξεσπασμάτων αυτής της εργοδοτικής και κυβερνητικής αυθαιρεσίας.

 

Οι πρακτικές τους δεν πυροδοτούν μονάχα την κοινωνική δυσαρέσκεια, αλλά χαλυβδώνουν την ενότητα των εργαζομένων.

 

·        Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα πετρέλαια.

 

·        Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα τους.

 

·       Καταγγέλλουμε την υπονόμευση των συνθηκών υγιεινής, της ασφάλειας των εργαζομένων και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

 

·        Αντιστεκόμαστε στην φτωχοποίηση του τόπου μας που προκαλούν: Η Energean, o Λαυρεντιάδης και η κυβέρνηση με την συνενοχή του κρατικού μηχανισμού».

 

 

Ο Πρόεδρος 

Βογιατζίδης Ν. 

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Λίτσας Κ. 

 

(δελτίο Τύπου)