Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η απογραφή στην Καβάλα. Ωστόσο υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν έχει πάει απογραφέας. Στο νομό Καβάλας απασχολούνται συνολικά 750 απογραφείς ωστόσο από την αρχή της διαδικασίας έχουν παραιτηθεί περίπου 300 άτομα. 

 

«Ακόμα και σήμερα αντικαθιστούμε απογραφείς. Ο κύριος λόγος που παραιτούνται είναι ότι αρκετοί δεν γνώριζαν το είδος της δουλειάς. Δεν είναι εύκολο», είπε στον KavalaNews 102.8 η βοηθός επόπτη της ΕΛΣΤΑΤ στην Καβάλα, Ελένη Κάλφογλου

 

Πλέον η απογραφή περνά στη δεύτερη φάση. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή για τροποποιήσεις και διορθώσεις έως και την Παρασκευή (δες ΕΔΩ). Όσοι δεν μπόρεσαν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα περάσει απογραφέας

 

Τρεις είναι οι εναλλακτικές μορφές απογραφής, με συνέντευξη εντός ή εκτός της κατοικίας, με ερωτηματολόγιο που θα αφήσει ο απογραφέας και στη συνέχεια θα περάσει να το παραλάβει και με τη τηλεφωνική συνέντευξη. 

 

Μία στις τρεις κατοικίες έχουν απογραφεί στο νομό Καβάλας 

 

- Σε Καβάλα και Θάσο έχουμε καταγεγραμμένες 97.000 κατοικίες. Από αυτές αυτοαπογράφηκαν οι 33.000. 

 

- Την αυτοαπογραφή έκαναν 75.000 πολίτες. 

 

Στην Δημοτική Ενότητα Καβάλας έχουμε 50.500 κατοικίες και αυτοαπογράφηκαν οι 37.300. Ποσοστό 74%. 

 

«Θα περάσει ο απογραφέας» 

 

«Εκεί που έχει καθυστερήσει πολύ είναι η Δημοτική Ενότητα Ορφανού η οποία έχει πολλές εξοχικές κατοικίες. Δεν έχει προχωρήσει το ποσοστό απογραφής γιατί έχει λίγους κατοίκους», λέει η κ. Κάλφογλου. 

 

«Στον πρώην Δήμο Ελευθερών (Νέα Πέραμο, Ηρακλείτσα) δεν έχουν πάρει επιστολή οι πολίτες από τον απογραφέα αλλά να μην ανησυχούν. Θα γίνει η απογραφή με έντυπο από τον απογραφέα», συμπλήρωσε. 

 

Εκτιμήσεις για μείωση πληθυσμού 

 

Η απογραφή πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου, με την κ. Κάλφογλου να εκτιμά ότι θα έχουμε μείωση πληθυσμού εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων, με τα πρώτα στοιχεία να βγαίνουν μετά τις 12 Ιανουρίου. 

 

Μικρά τα ποσοστά άρνησης 

 

Σχετικά με την άρνηση πολιτών να απογραφούν, αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία στην Καβάλα, 80 νοικοκυριά έχουν αρνηθεί σε σύνολο 97.000 νοικοκυριών. 

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας ΕΛΣΤΑΤ Καβάλας: 2513 50 35 48 – 49 – 50 και 2510 23 22 49.

 

Ακούστε όσα είπε η κ. Κάλφογλου στον KavalaNews 102.8: