Από ό,τι φαίνεται και η φετινή σχολική χρονιά θα  «ανασαίνει» κάτω από μάσκες  που προστατεύουν από τον ιό αλλά όχι από τη μυρωδιά του αντισηπτικού. Ας είναι, αρκεί να είμαστε όλοι καλά και υγιείς!

 

Παρόλα αυτά, κάτι φαίνεται να αλλάζει, να προσπαθεί να επανέλθει σε ρυθμούς που μοιάζουν φυσιολογικοί. Δράσεις, επισκέψεις διδακτικές, προγράμματα Erasmus+…προγραμματίζονται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται.

 

Το σχολείο μας, Γενικό Λύκειο της Νέας Περάμου, συμμετέχει σε δύο προγράμματα Erasmus+ KA2 Σχολικές Συμπράξεις. Λόγω της πανδημίας, δεν πραγματοποιήθηκαν οι κινητικότητες όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί. Αλλά αυτή τη σχολική χρονιά, αν όλα πάνε καλά, αποφασίσαμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα προγράμματα Erasmus να προσαρμοστούν στις συνθήκες και να υλοποιηθούν. 

 

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος Erasmus + “ Developing ICT and social skills by cinema” πραγματοποιήθηκε η πρώτη «φυσική» κινητικότητα  εν μέσω πανδημίας. Οι καθηγητές κ. Πηγαδάς Βασίλειος, καθηγητής πληροφορικής και η κ. Γιαγμουρίδου Ευδοκία, φιλόλογος και οι μαθήτριες Στράντζα Φαίδρα, Μουρατίδου Καρμέλα, Κότσι Αρμπιόνα, Χύσα Ελεάνα και Ιωαννίδου Χριστίνα Νεκταρία μετακινήθηκαν στη πόλη Βιζέλα της Πορτογαλίας ύστερα από πρόσκληση του σχολείου Agrupamento des Escolas Caldas de Vizela στις 17-24/ 10/2021. 

 

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθήτριες συμμετείχαν σε εργαστήρια  σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τα εργαστήρια αφορούσαν κυρίως συζητήσεις με συντονιστές τους μαθητές εκ περιτροπής όλων των χωρών (Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα)πάνω σε κοινωνικά θέματα με αφόρμηση  ταινίες μικρού μήκους, συγγραφή σεναρίου για ταινία μικρού μήκους, εργαστήριο animation,  προετοιμασία των εργαστηρίων της επόμενης συνάντησης. Τα κορίτσια μας  είχαν εξαιρετική συμπεριφορά, συνεργάστηκαν με όλους τους συμμετέχοντες άψογα με άριστα αποτελέσματα.

 

Welldone girls!

 

Επίσης οι μαθήτριες και οι συνοδοί καθηγητές τους επισκέφθηκαν εκτός από τη Βιζέλα και το σχολείο που μας φιλοξένησε, το μουσείο για animation “ casa museum de Vilar” , το Γκιμαράες  (ιστορικό κέντρο, παλάτι των Δόγηδων και το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης), το Πόρτο (ιστορικό κέντρο, το ενυδρείο της πόλης “Sea life”, το μέγαρο μουσικής της πόλης “Casa da musica” κ.α.).

 

Ένας «γεμάτος» Οκτώβρης λοιπόν έφτασε στο τέλος του! 

 

Αλλά τα καλά συνεχίζονται:  ήρθε η ώρα για …

 

«Shooting time»!

 

Ένα μήνα αργότερα -22-26 Νοεμβρίου- όλες οι ομάδες, μαθητές και καθηγητές, από την Ουγγαρία, Τουρκία, Πορτογαλία επισκέφθηκαν το σχολείο μας για μία εβδομάδα και συμμετείχαν μαζί με τους δικούς μας μαθητές σε ένα πολύ απαιτητικό αλλά και δημιουργικό πρόγραμμα.

 

Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις των storyboards των ταινιών που θα γυριστούν στα πλαίσια του προγράμματος, εργαστήρια εικονοληψίας, γυρίσματα με διαφορετικές κάμερες και ποικίλες τεχνικές και εργαστήρια εκπαιδευτικά στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

Παράλληλα με το πρόγραμμα και σε απόλυτη συνάφεια με τους σκοπούς του, οι φιλοξενούμενοί μας και οι μαθητές μας επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την πόλη της Καβάλας, το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Είναι σημαντικό για όλους εμάς τους καθηγητές και τους μαθητές που συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα να ευχαριστήσουμε από καρδιάς κάποιους ανθρώπους των οποίων η βοήθεια απέδωσε στο πρόγραμμα προστιθέμενη αξία. Πρώτα πρώτα, ευχαριστούμε το καλό μας συνάδελφο κ. Κουγιουμτζόγλου Δημήτρη για την ξενάγησή του στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και της Καβάλας.

 

Ευχαριστούμε θερμά τη μουσειοπαιδαγωγό  κ. Δελιδάκη και όλους τους ανθρώπους του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που για μία ακόμη φορά έκαναν την επίσκεψή μας στο Μουσείο αξέχαστη εμπειρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη  ξεναγό μας στη Θεσσαλονίκη κ. Μόσχου Παναγιώτα – είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε μαζί της κάθε φορά-.

 

Ήταν πράγματι μία αξέχαστη εβδομάδα για όλους μας. Η ομάδα μας θα πάρει μία μικρή  ανάσα (έρχονται και γιορτές- μη το ξεχνάμε!) αλλά αμέσως μετά θα συνεχίσουμε δυναμικά με τα γυρίσματα της ταινίας μας που θέμα της έχει το σεξισμό. Επομένως, μείνετε συντονισμένοι 

 

……to be continued