Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε σχέση με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ)  καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στο Νοσοκομείο Καβάλας που λήγουν στο τέλος του έτους, ζητά από Υπουργείο Υγείας με ερώτησή της η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει τη συμβολή των συμβασιούχων για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου Καβάλας την περίοδο της πανδημίας, συνεισφορά την οποία αναγνώρισε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία. Παρ’ όλ’ αυτά, η Κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την ανανέωση-παράταση των συμβάσεων τους καθώς αυτές λήγουν στις 31/12/2021, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω του  τέταρτου κύματος της πανδημίας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

 

Αντιθέτως, με κυβερνητική εντολή προκύπτουν αποφάσεις των Δ.Σ. των Νοσοκομείων της χώρας (ανάμεσά τους και το Νοσοκομείο Καβάλας) για να  δρομολογούν τις διαδικασίες επιλογής ιδιωτών ως αναδόχων για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας- φύλαξης-σίτισης, γεγονός που θα φέρει τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία. 

 

Ειδικότερα στην περίπτωση του Νοσοκομείου Καβάλας, η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνεται με την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, με κόστος σχεδόν 1 εκ. ευρώ.

 

Εξάλλου, η κ. Ελευθεριάδου τονίζει ότι με τον εργολάβο, οι 75 εργαζόμενοι στην καθαριότητα «κόστιζαν» στο Νοσοκομείο Καβάλας 1.416.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ στο πλαίσιο ατομικών συμβάσεων, οι δαπάνες μισθοδοσίας ήταν 820.000 ευρώ.

 

Για τους λόγους αυτούς ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

Θα προχωρήσει στην ανανέωση-παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 και αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του Νοσοκομείο Καβάλας;

 

Για ποιο λόγο προωθείται η είσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης στις δημόσιες δομές υγείας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους ;

 

(δελτίο Τύπου)