Σε μια σεμνή τελετή κατά την οποία προβλήθηκαν, κυρίως, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, η ονοματοδοσία της οδού Ιατρού Αθ. Ασλάνη, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά του «Σβάϊτσερ του Παγγαίου», ιατρού Ασλάνη προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Παγγαίου.

 

Τα αποκαλυπτήρια τέλεσαν ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, η θυγατέρα του φιλάνθρωπου γιατρού, Ελένη Ασλάνη και ο εγγονός του, Αθανάσιος Λαμπριανίδης. Ο μητροπολίτης κατά την προσφώνησή του, αφού πρώτα συνεχάρη τον δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη και το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου για την απόφαση τους ώστε να τιμηθεί ένας άξιος επαίνων συμπολίτης για την προσφορά του στην τοπική κοινωνία του Παγγαίου, και όχι μόνο, εξήρε γενικά το πνεύμα της θυσίας και της κοινωνικής προσφοράς.

 

 Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόταση μετονομασίας της Νέας Οδού σε οδό Ιατρού Αθ. Ασλάνη είχε γίνει για πρώτη φορά το 1993 επί δημαρχιακής θητείας Πέτρου Παναγιώτου από τον τότε δημοτικό σύμβουλο Χρ. Μποσμπότη. Η πρόταση επανήλθε και πάλι από τον ίδιο δημοτικό σύμβουλο μέσω δημοσιευμάτων το Νοέμβριο του 2014 και τελικά τον Φεβρουάριο του 2015 ο Χρ. Μποσμπότης επανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

Μετά την ανάγνωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου για την έγκριση μετονομασίας της Νέας Οδού σε οδό Ιατρού Αθ. Ασλάνη και των τιμητικών διακρίσεων που έλαβε από κοινωνικούς και πολιτειακούς φορείς για την εν γένει ανθρωπιστική δράση του, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μποσμπότης, αξιοποιώντας το ιστορικό υλικό που του παρέδωσε ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης, Λάμπρος Τουφεξής καθώς και πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο της Φωτεινής Μπεϊκάκη «Ελευθερές Βαθιά και ρηχά ιστορικά και λαογραφικά παράρριζα», μίλησε για τον σωτήρα, θεραπευτή, άνθρωπο, αλτρουιστή, ιδεολόγο και μη «ερωτοτροπών» με το πορτοφόλι, ιατρό Αθανάσιο Ασλάνη.

 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφεριάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, Κώστας Γάκης,  αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,  στρατιωτικές και αστυνομικές  Αρχές του τόπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Ξενοφών Κροκίδης, οι θυγατέρες και συγγενείς του αειμνήστου γιατρού, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, οι πρώην δήμαρχοι του δήμου Ελευθερούπολης, Λάμπρος Τουφεξής, Πέτρος Παναγιώτου και Ευάγγελος Μαρμίδης και πλήθος κόσμου.