Η Καβάλα σήμερα γιορτάζει. Οι μνήμες γυρίζουν πίσω στον Ιούνιο του 1913 που το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό απελευθέρωσε, την γωνιά αυτή της Μακεδονίας.

 

Πέρασαν 102 χρόνια, άλλοτε ζοφερά και πέτρινα άλλοτε χαρούμενα και ελπιδοφόρα. Η μικρή πόλη περιορισμένη γύρω από το φρούριο μεγάλωσε, άνοιξε φτερά, έγινε το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής.

Στις 25 Ιουνίου του 1913 εμφανίζονται ελληνικά σκάφη και το πρωί της 26ης Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό Δόξα καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον κόλπο της Καβάλας καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο σημείο εκεί που σήμερα είναι η διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη, και κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης (το παλιό Δικαστήριο) κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης.

Δυο φωτογραφίες από τις ημέρες εκείνες, τον Ιούνιο του 1913. Η αγγελία της απελευθέρωσης από τον Πλωτάρχη Κριεζή, και οι Καβαλιώτες που υποδέχονται στο Λιμάνι τον Ελληνικό στόλο.