Μόλις το 7% των πανεπιστημιακών είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για ένα σημαντικό, ποσοστό. "Πρωταθλητής" είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ουραγός το ελληνικό ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας οι ανεμβολίαστοι καθηγητές ανέρχονται 9,69%.

 

Βέβαια, τα «φώτα» στους πανεπιστημιακούς βάζουν οι σπουδαίοι δάσκαλοι – καλλιτέχνες ή μόνο θεωρητικοί – της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι έχουν όλοι εμβολιαστεί.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιεία του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει η "καθημερινή", μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων «πρωταθλητής» στους εμβολιασμούς είναι το Πάντειο, με μόλις το 3,18% των καθηγητών του ανεμβολίαστους. Στο Πάντειο εντυπωσιακά υψηλό είναι και το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών του (78%).

 

«Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον αποτελεσματικό και συστηματικό έλεγχο των πιστοποιητικών, που διεξάγεται καθημερινά, φανερώνουν ότι στο Πάντειο η ακαδημαϊκή κοινότητα επέστρεψε καλά προετοιμασμένη στη διά ζώσης διδασκαλία, αποφασισμένη να κρατήσει το πανεπιστήμιο ανοιχτό. Την εβδομάδα αυτή εξάλλου λειτούργησε εμβολιαστικό κέντρο στο Πάντειο με βάση ραντεβού που είχαν κανονιστεί εγκαίρως» ανέφερε η πρύτανης του ιδρύματος κ. Χριστίνα Κουλούρη.

 

Την πρώτη πεντάδα των ΑΕΙ συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης (με ανεμβολίαστο το 4% του μόνιμου διδακτικού προσωπικού), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (με 4,88%), το Πανεπιστήμιο Πατρών (με 5,47%), και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (με 5,50%). 

 

Στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκονται τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου (5,62%), Πανεπιστήμιο Αθηνών (6,05%), Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (6,06%), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (6,12%), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (6,28%), ΕΜΠ (6,29%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (6,60%), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (6,83%), Παν. Δυτικής αττικής (6,94%), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (7,14%), Παν. Δυτικής Μακεδονίας (7,60%), ΑΠΘ (7,61%), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (8,35%), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (8%), Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (8,53%), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (9,69%), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (10,75%), ΑΣΠΑΙΤΕ (11,76%), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (16,22%).

 

Βεβαίως μεταξύ των ανεμβολίαστων υπάρχουν διδάσκοντες που δεν τους επιτρέπει για λόγους υγείας να εμβολιαστούν.

 

Ενδεικτικά, το ΕΑΠ και η ΑΣΠΑΙΤΕ έχουν λίγα μέλη ΔΕΠ (37 και 17 αντίστοιχα) με αποτέλεσμα ο μικρός αριθμός ανεμβολίαστων καθηγητών – ίσως και για λόγους υγείας – να αυξάνει το ποσοστό. Αντίθετα, ΑΕΙ με μεγάλο αριθμό μέλη ΔΕΠ δεν δικαιολογούνται να έχουν μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων.

 

Πηγή: κathimerini.gr