Την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Ελλάδας προκάλεσε η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος που στήθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε κεντρικό σημείο της Καβάλας, εις μνήμην των 1.484 Εβραίων της πόλης που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί.

Άγνωστοι έριξαν μπογιά στην μπροστινή όψη του μνημείου όπου αναγράφεται: «Θυμήσου και μην ξεχνάς. Ο Δήμος Καβάλας και οι κάτοικοί του στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών τους, που συνελήφθησαν στις 4 Μαρτίου 1943, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου από τους ναζί και τους συμμάχους τους. Καβάλα Ιούνιος 2015».

Σημειώνεται ότι το μνημείο καθαρίστηκε σχεδόν άμεσα με παρέμβαση του Δήμου Καβάλας.

 

Το ΚΙΣ στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καβάλας μόλις δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του στην οδό Ερυθρού Σταυρού -στο σημείο όπου το 1943 συνελήφθησαν και κρατήθηκαν οι Εβραίοι της  Καβάλας πριν από την εκτόπισή τους  στα στρατόπεδα εξόντωσης- και τα αποκαλυπτήριά του.

Παράλληλα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άμεση παρέμβαση του Δήμου Καβάλας για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του Μνημείου και καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τους βανδάλους που ασχημονούν όχι μόνον εις βάρος της μνήμης των θυμάτων, αλλά και εις βάρος του πολιτισμού της πόλης της Καβάλας.

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2015

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος»