γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας

 

Φωτιά έχουν πάρει η Κουμουνδούρου και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν ήταν τελικά ρηξικέλευθες οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αδυνατώντας να διαμορφώσουν μια σοβαρή εναλλακτική προκειμένου να μπουν ξανά δυναμικά στο παιχνίδι της εξουσίας.

 

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει 12 μονάδες διαφορά στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν σήμερα στηνόταν κάλπες.

 

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της  εταιρείας MRB για το STAR δείχνει στην πρόθεση ψήφου την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,9%.  Στις 8 Ιουλίου οπότε είχε δημοσιευθεί η τελευταία έρευνα της MRB η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στις 13 μονάδες (12,9%) στην πρόθεση ψήφου. 

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 23,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 7%, το ΚΚΕ 5,3%, η ΕΛ. ΛΥΣΗ 3,7% και το ΜέΡΑ25 στο εκλογικό όριο του 3%. 

 

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 11,9% στην αναγωγή επί των εγκύρων, καθώς στον συγκεκριμένο πίνακα το ποσοστό της ΝΔ ανεβαίνει στο 37,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,9%. 

 

Το κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 39,9%  και αρνητικά από το 58,2%. Τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνει θετικά το 25,1% και αρνητικά το 70%. Τα ποσοστά αυτά κινούνται κοντά στα όρια των εκλογικών αποτελεσμάτων.

 

Η δημοσκόπηση της ΜRB περιείχε και ερωτήσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Στα αξιοσημείωτα από τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι και το γεγονός ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρεί ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ήταν προς την λάθος κατεύθυνση.

 

Σε ότι αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το 30,4% τα κρίνει θετικά ενώ το 58,4% αρνητικά.  Μόλις το 24,3% αναφέρει ότι υπάρχει κάποιο μέτρο που τον αφορά ενώ το 51% δηλώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν τον αγγίζουν.  

 

Το ποσοστό - περίπου 25% - το οποίο δεν εκφέρει σαφή άποψη στο συγκεκριμένο ερώτημα δείχνει σύμφωνα με τον  διευθύνωντα σύμβουλο της ΜRB Hellas κ. Μαύρο ότι τα μέτρα δεν έxουν ακόμη αφομιωθεί από το σύνολο του πληθυσμού.

 

Τέλος, σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας θετικά αξιολογούν την κυβερνητική διαχείριση το 39,9% και αρνητικά το 54%. Στην ερώτηση όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κατάφερνε καλύτερα το 32,9% λέει «Ναι» και το 58,4% εκτιμά ότι θα τα πήγαινε χειρότερα.

 

Αυτό το τελευταίο είναι ένα θετικό σημάδι ανάκαμψης και φυσικά δεν δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο της παράταξης, αν και αντιμετωπίζει φοβικά τα φαινόμενα εσωστρέφειας και κατήφειας στο κόμμα του, ενώ παραμένει ουσιαστικά ανέτοιμος για να παρουσιάσει ένα σοβαρό κοστολογημένο σχέδιο που θα σχετίζεται με την επομένη ημέρα της πανδημίας.

 

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις, ενώ τρομάζουν από τη θετική ανταπόκριση που έχουν στην κοινωνία τα στοχευμένα μέτρα Μητσοτάκη που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον την επόμενη δεκαετία.

 

Την ώρα που οι πολίτες ζητούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά και συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας, στο ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται ακόμη με τον κ. Πολάκη και τα συντροφικά μαχαιρώματα που δίνουν και παίρνουν, αδυνατώντας να ξεπεράσουν τις νοοτροπίες του παρελθόντος και να ακολουθήσουν το ρεύμα της εποχής.

 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι προσδοκίες από την επερχόμενη παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ χαμηλές, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά την πάγια τακτική του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα περιοριστεί στις γενικόλογες επιθέσεις, την όξυνση, το διχασμό και τις πρακτικές που τον καταδικάζουν να παραμείνει στο πολιτικό περιθώριο και τον οδηγούν σε μια πιθανή νέα εκλογική συντριβή όταν στηθούν οι κάλπες. 

 

Βέβαια περιμένουν ότι στην άνοιξη του 2022, και πιο συγκεκριµένα τον Μάιο, ότι είναι το πιθανότερο διάστημα (!) για να στήσει κάλπες για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός. 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρθηκε, µάλιστα, συγκεκριµένα σε αυτό το διάστηµα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τη φθορά και γι’ αυτό θα αναγκαστεί να πάει τότε σε εκλογές. Αξιολογώντας µάλιστα τη χρονική συγκυρία, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι ο φετινός χειµώνας θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση, αφού, από τη µία, θα έχει χρήµατα για να τονώσει την αγορά, αλλά, από την άλλη, οι αυξήσεις-φωτιά που έρχονται στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια αναµένεται να δηµιουργήσουν ένα µεγάλο κύµα κοινωνικής οργής. 

 

Επισηµαίνουν µάλιστα ότι αυτή που θα αντιδράσει περισσότερο είναι η µεσαία τάξη, καθώς ο πρωθυπουργός «τους είχε υποσχεθεί πάρα πολλά και τελικά κάνει πολύ λίγα».

 

Με άλλα λόγια αυτή την στιγμή είναι στη φάση …πέσε πίτα να σε φάω!