Την ανάγκη  ανάδειξης της πόλης της Καβάλας σε σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο Πολιτισμό και τον Τουρισμό αλλά και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των εποπτευομένων φορέων στους δύο αυτούς νευραλγικούς τομείς, επεσήμανε κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καβάλας ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

 

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νίκο Γιατρομανωλάκη, είχε την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης, πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων που πραγματοποιούνται ή πρόκειται να γίνουν στην Καβάλα. 

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Δημωφέλειας, Παναγιώτης Αγγελίδης και οι συνεργάτες του, έγινε εκτενής αναφορά στην αξιοποίηση της Μεγάλης Λέσχης και της Δημοτικής Καπναποθήκης, μέσω της απορρόφησης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μπήκαν οι βάσεις και για την ουσιαστική εκμετάλλευση ορισμένων πολιτιστικών στοιχείων που σχετίζονται τόσο με το παρελθόν, όσο και με το μέλλον της πόλης. 

 

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι "η Καβάλα, όπως και όλη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, είναι ενταγμένη σ' ένα ειδικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Πολιτισμό, γιατί πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Είμαστε σήμερα στην Καβάλα" συμπλήρωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού "για να δούμε με ποιο τρόπο θα στηρίξουμε τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμαρχος Καβάλας και η ομάδα του, στον πολιτιστικό τομέα". 

 

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε από την πλευρά του ότι "το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά για όλη τη χώρα", ενώ υπογράμμισε πως "σύντομα θα γίνουν γνωστά τα επόμενα βήματα για την ένταξη πολιτιστικών προγραμμάτων και δράσεων στο εν λόγω Ταμείο". 

 

Μετά το πέρας της συνάντησης του με τον κ. Μουριάδη, ο κ. Γιατρομανωλάκης ήρθε σε επαφή με καλλιτέχνες και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της περιοχής μας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. 

 

Μετά την ξενάγησή του στους χώρους της Δημοτικής Καπναποθήκης, από τον Πρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτη Αγγελίδη και την Διευθύντρια Πολιτισμού, Άλκηστις Βλάχου, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια του Γραφείου, Μαίρη Ανδρεάδη και τις συμβούλους του Ορσία Σοφρά και Κατερίνα Τσέλου, ακολούθησε συνάντηση εργασίας παρουσία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων  και η διευθύντρια Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Κορίνα Γανίτου και τα στελέχη της επιχείρησης σε θέματα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, Βασιλική Υψηλάντη και Φιλία Βαρελίδου.

 

Επί της ουσίας, μετά από την κατάθεση προτάσεων από τις κ.κ. Βλάχου και Υψηλάντη στο κομμάτι του Πολιτισμού, αναπτύχθηκε όλη η δυναμική που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής πολιτιστικής ανάπτυξης, η αναβίωση και η ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας  καθώς και οι αναπτυξιακές και δημιουργικές της προοπτικές, ενώ ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε με έμφαση ότι το Πολιτιστικό Κέντρο ως  χώρος Πολιτισμού μπορεί να πρωτοπορήσει ως «γέφυρα» του παρελθόντος και του μέλλοντος και παράλληλα υπερθεμάτισε της ανάγκης συμπράξεων και συντονισμού μεταξύ των φορέων Πολιτισμού της πόλης.

 

Στο τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού η κ. Γανίτου παρουσίασε τις δυνατότητες προώθησης του Πολιτισμού μέσα από ένα μνημείο που όλα αυτά τα χρόνια προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και συνδέει, επί της ουσίας, την ιστορία με τον σύγχρονο πολιτισμό. Στο ίδιο πλαίσιο απέδωσαν μαζί με την κ. Βαρελίδου υπόμνημα στον κ. Γιατρομανωλάκη, αναφορικά με την προσπάθεια που γίνεται στη Διεύθυνση Πολιτιστικού Τουρισμού και Ανάπτυξης για την υλοποίηση ενός έργου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του υπαίθριου θεάτρου εντός του Φρουρίου. Με τη σειρά του  ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέπτυξε τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων σε πολιτισμικούς χώρους, με αναφορά στο Φρούριο Καβάλας.

 

(δελτίο Τύπου δήμος Καβάλα-Δημωφέλεια) 

 

Δείτε Φωτογραφίες: