Τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλα 1965 στην Super League 2 και την τήρηση της νομιμότητας, όπως αυτή απορρέει από ρυθμίσεις του ν. 4809/19-6-2021, θέτε με επίκαιρη ερώτηση η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

Ο κ. Αυγενάκης, θα κληθεί να απαντήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπίας για ποιο λόγο ο ΑΟΚ δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω διοργάνωση, έπειτα από απόφαση της ΕΕΑ, η οποία ερμήνευσε κατά το δοκούν τον σχετικό νόμο, αν και ρητώς αναφέρεται ότι η προθεσμία για την υποβολή της αιτήσεως συμμετοχής λήγει 30 ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ή του κυπέλλου.

 

Σημειώνεται ότι το μεν πρωτάθλημα Super League 2 αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου, το δε κύπελλο Ελλάδας στις 22 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους

 

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητά από τον αρμόδιο υφυπουργό να εκδώσει σχετική εγκύκλιο η οποία θα αποσαφηνίζει ότι ισχύει η προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

 

Σε περίπτωση που αυτό κρίνεται χρονικά περιοριστικό, ζητά από τον κ. Αυγενάκη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες που κατάφεραν να προβιβαστούν αγωνιστικά, να καταθέσουν εκ νέου αίτηση συμμετοχής στη νεοσύστατη κατηγορία, δεδομένης της αδυναμίας εύρεσης των 36 ομάδων που απαιτεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Super League 2.

 

Επίκαιρη ερώτηση

προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΑΕ Α.Ο. Καβάλα 1965 στη Super League 2

 

Με το άρθρο 19 του ν. 4809/19-6-2021, πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την οποία,  καταργείται το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ανδρών (Football League) και δημιουργούνται δύο «νέες» κατηγορίες: α) το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 1 και β) το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 2.

 

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου άρθρου: «Στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας ανδρών (Super League 2) της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021 συμμετέχουν και οι ομάδες των Π.Α.Ε. που σύμφωνα με τους οικείους κανονισμούς θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Β΄εθνικής κατηγορίας ανδρών (Football League), εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 109 και τους χορηγηθεί το πιστοποιητικό της παρ. 3 του άρθρου 77Α». 

 

Σύμφωνα με το ακροτελεύτιο εδάφιο  της §4 του άρθ. 77Α του Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει δυνάμει του άρθ. 4 του Ν. 4809/2021, «Αν πρόκειται για (…) Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που έχει προβιβασθεί από κατώτερη αγωνιστική κατηγορία, η αίτηση για τη χορήγηση του πιστοποιητικού της παρ. 3 υποβάλλεται τριάντα (30) τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων όποιας από τις διοργανώσεις του οικείου εθνικού πρωταθλήματος και κυπέλλου εκκινεί νωρίτερα». 

 

Η ΠΑΕ Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑ 1965 προβιβάστηκε αγωνιστικά στη νεοσύστατη Super League 2, ως δευτεραθλήτρια. Συνεπώς, η προθεσμία για την υποβολή της ανωτέρω αιτήσεως λήγει 30 ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ή του κυπέλλου και, δεδομένου ότι το μεν πρωτάθλημα Super League 2 αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου, το δε κύπελλο Ελλάδας στις 22 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, η εν λόγω προθεσμία λήγει στις 22 Αυγούστου 2021.

 

Παρ’ όλ’ αυτά, και παρά την ειδική προθεσμία των 30 ημερών, η εν λόγω ΠΑΕ, παρά το γεγονός ότι απέκτησε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην ανώτερη κατηγορία (αγωνιστικά), και ενώ ο σχετικός φάκελος εστάλη εντός του ορισμένου από το νόμο χρονικού διαστήματος, καθώς και εγγυητική επιστολή των 150.000 ευρώ, εν τούτοις, η Επαγγελματική Επιτροπή Αθλητισμού, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το νόμο, καταδίκασε την ιστορική ομάδα της Καβάλας, σε αφανισμό.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

Προτίθεστε να εκδώσετε σχετική εγκύκλιο η οποία θα αποσαφηνίζει ότι ισχύει η προθεσμία τουλάχιστον 30 ημερών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος όπως προβλέπεται στην παρ. 4 εδ. τελευταίο του άρθρου 77Α του Ν. 2725/1999 και αν όχι, λόγω της αδυναμίας εύρεσης των 36 ομάδων που απαιτεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος της Super League 2, προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες που κατάφεραν να προβιβαστούν αγωνιστικά, να καταθέσουν εκ νέου αίτηση συμμετοχής στη νεοσύστατη κατηγορία;
Η ερωτώσα βουλεύτρια

 

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου

 

(δελτίο Τύπου)