γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης 

 

Ο Νέρωνας ηδονιζόταν μπροστά στη φλεγόμενη Ρώμη, απαγγέλοντας Όμηρο.

 

Ο Κούλης, ως βιοεξουσιαστής Πρωθυπουργός, την βρίσκει απαγγέλοντας τα διαγγέλματά Του προς τους συμπολίτες Του.

 

Ιδιαίτερα αυτό της 9ης Αυγούστου όπου δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει τον Κώστα Βαξεβάνη που μόλις την προηγούμενη έγραφε στο Documento: “...Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλο αυτό το μακελειό; Ότι ζούμε χάρη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό θέλει ο Πρωθυπουργός να πιστέψουμε. Ότι επειδή υπέρτατη ανάγκη ήταν η σωτηρία της ζωής μας κάηκε η Ελλάδα, αλλά εμείς ευτυχώς ζούμε, άρα αυτός πέτυχε...

 

Όλοι θυμόμαστε τι είχε πει ο Κούλης, ως βιοεξουσιαστής Πρωθυπουργός, σ' ένα από τα προηγούμενα διαγγέλματά Του: “...Η προτεραιότητα μου είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων δομών.

 

Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη...”!!!!!

 

Όμως, εάν αληθεύει ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο και όχι απλό ζώο (Αριστοτέλης), κι αν, επίσης, αληθεύει ότι ο άνθρωπος είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων (Μαρξ), τότε, ο Κουλοδιαχωρισμός των στόχων δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια απανθρωποίησης του ανθρώπου και αποκοινωνικοποίησης της κοινωνίας του.

 

Ακόμη, ο Κούλης, ως τέτοιος που είναι, μιλά για “προστασία” και για “προφύλαξη” τις οποίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προσφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ).

 

Όμως, εφόσον οικονομολογούντες αφαίρεσαν τη δασοπυρόσβεση από τα Δασαρχεία και κατάργησαν τους δασοπυροσβέστες που γνώριζαν τι σημαίνει φωτιά στο δάσος, το έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας και για τον λόγο ότι πλέον δεν υφίσταται ο παραμικρός προληπτικός σχεδιασμός.

 

Το άρθρο του Β. Τριάντη (Doc 8/8) μας υπενθυμίζει απλά τα στοιχεία της αριστείας των αρχηγών του Π.Σ. : “...Τρεις κατηγορούμενοι για τη τραγωδία του 2018 χειρίζονται τις καταστροφικές πυρκαγιές...

 

Κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι ο σημερινός αρχηγός του Π.Σ Στέφανος Κολοκούρης και οι δύο Κλαδάρχες υπαρχηγοί Χαράλαμπος Χιώνης και Χρήστος Λάμπρης...

 

Πρόκειται για τρεις από τους έντεκα αξιωματικούς της πυροσβεστικής για τους οποίους... ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης είχε ζητήσει τη συμπληρωματική δίωξή τους σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, τα οποία όμως δεν είχαν γίνει δεκτά από τους εισαγγελείς.

 

Πρόκειται για αξιωματικούς οι οποίοι προάχθηκαν σε ανώτερες θέσεις στο Π.Σ το 2020 και το 2021 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

...Όσα αναφέρονταν (Φλεβάρης 2021) στο αίτημα ήταν συγκλονιστικά και ταυτόχρονα ανατριχιαστικά. Την ώρα που “...η πυρκαγιά με την ακραία συμπεριφορά...” κατάκαιγε το Μάτι και τις γύρω περιοχές και 102 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κοιτούσαν την καριέρα τους και τα προσωπικά τους οφέλη... προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμόδιους -και τα κατάφεραν.

 

...Τον περασμένο Μάιο συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι απέστειλαν επιστολή-φωτιά προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητούσαν “...την απομπομπή Κολοκούρη από το Π.Σ... διότι πώς άλλωστε μπορεί να αντριμετωπίσει ως Αρχηγός του Π.Σ μια άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν “κρύβεται”, για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως την ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας...”.

 

Ο Σ. Κολοκούρης παρέμεινε αρχηγός και προτού περάσουν λίγοι μήνες οι συγγενείς επαληθεύτηκαν.

 

Ο Χ. Λάμπρης, υποστράτηγος σήμερα, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε “Αττικάρχης”...

 

Για τον, υποστράτηγο σήμερα, Χ. Χιώνη που παραμένει Κλαδάρχης σε ανώτατη θέση ευθύνης ο ανακριτής είχε ζητήσει συμπληρωματική δίωξη επειδή... “...δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση/εκκένωση της υπό κρίση περιοχής...”...”.

 

Ο Κούλης και το “επιτελικό Του κράτος” εάν ως βιοεξουσιαστές επιβεβαιώνουν τον Φουκώ, ως ηλίθιοι επιβεβαιώνουν τον Carlo Cipolla και τους “Βασικούς νόμους της ανθρώπινης ηλιθιότητας”.

 

Δεν αντελήφθηκαν κάτι τόσο απλό όσο το “αυγό του Κολόμβου”: επαναφέροντας και αναβαθμίζοντας τους αρχηγούς του Π.Σ και της ΕΛ.ΑΣ που είχε διώξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτόματα πέρασαν πάνω τους το βάρος του σταυρού που σηκώνουν αυτοί που δεν είναι άλλο από την κατηγορία-στίγμα ότι άφησαν να καούν 102 άνθρωποι επειδή δεν ανέλαβαν την ευθύνη της διαταγής για εκκένωση ευθύς εξ αρχής στο Μάτι: Ιδού η αιτία της τερατογέννησης του νέου δόγματος των εκκενώσεων.

 

“...Όμως -γράφει ο Κ. Βαξεβάνης- η εκκένωση περιοχών φαντάζει προστασία, αλλά δεν είναι ούτε πυρόσβεση ούτε προστασία.

 

Είναι η μπουλουκοποίηση του κόσμου, ο οποίος κινείται μέσα στον πανικό και στην αβεβαιότητα έχοντας την πεποίθηση ότι είναι απροστάτευτος...

 

Το “δόγμα των εκκενώσεων” έχει διπλή χρησιμότητα για την κυβέρνηση. Από τη μία δείχνει ότι κινείται και ενεργεί -στην πραγματικότητα δεν έχει στρατηγική ούτε σχέδιο απέναντι στη φωτιά- με σκοπό τη διάσωση του κόσμου που κινδυνεύει από τη δική της αδυναμία.

 

Από την άλλη, η τακτική αυτή θα εξυπηρετήσει το αφήγημα της υποτιθέμενης διάσωσης... Εκκενώσεις ο Κυριάκος...”.

 

Ο Γιάννης Σμυρλάκης δίνει μια πιο πολιτική ερμηνεία στην “ΑΥΓΗ” 8/8: “...Δεν είναι όλα επικοινωνία, όπως πιστεύουν λανθασμένα οι ένοικοι του Μαξίμου. Η φετιχοποίηση της προπαγάνδας οδηγεί τα κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν ότι είναι πανάκεια στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε κρίσης.

 

Η αλαζονεία της επικοινωνιακής υπεροπλίας πολύ γρήγορα έγινε στάχτη, καθώς το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί...

 

Μπορεί να μην το ομολογούν, όμως τους καταδιώκει το φάντασμα της ασύλληπτης τραγωδίας στο Μάτι και το ανεύθυνο σκηνικό που έστησαν ως αντιπολίτευση.

 

Η αδίστακτη και έξαλλη πολιτική εκμετάλλευση εκείνης της κρίσης από τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη τους έχει σημαδέψει και φοβούνται αυτά που θα αποκαλυφθούν την επόμενη μέρα...”.

 

Οι ηλίθιοι βιοεξουσιαστές πόνταραν στη βίαιη εκκένωση: γνωρίζοντας ότι η κοινωνία των Ελλήνων θα αντιδράσει μαζί με τους λιγοστούς πυροσβέστες έστειλαν και τα τάγματα εφόδου ειδικών φρουρών για να επιβάλουν με τη βία τις εκκενώσεις.

 

Όμως... “Δεν έφυγα από το σπίτι μου γιατί κατάλαβα ότι μοναδικό τους μέλλημα ήταν οι ανθρώπινες ζωές: Δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον να σώσουν τα σπίτια μας. Δεν ήρθε πυροσβεστική. Ήρθαν μόνο αστυνομικοί για να μας διώξουν. Δεν έχω ξαναδεί τόσους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί εδώ ήταν εκατοντάδες και οι πυροσβέστες ελάχιστοι. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μην έχουν νεκρούς...”, είπε ένας πολίτης των Αφιδνών στο Mega το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την εντολή εκκένωσης που έλαβε.

 

“...Με τρομοκρατικό τρόπο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, καλούσαν τον κόσμο να φύγει και ζητούσαν την εκκένωση των χωριών. Ευτυχώς που δεν το έκαναν γιατί αν έφευγαν οι κάτοικοι όπως τους ζητούσαν, σήμερα θα είχαμε ανυπολόγιστες καταστροφές με καμένα σπίτια και περιουσίες. Ευτυχώς που έμειναν πίσω μονοι τους και με ό, τι μέσον είχαν προστάτεψαν τα σπίτια τους...”, είπε ο Ν. Παπαβασιλείου κάτοικος του χωριού Πλάτανος της Ηλείας.

 

Ετούτη η ατομική αυθόρμητη αντρίδραση των πρώτων ημερών ενάντια στην επιβολή των εκκενώσεων, πήρε μαζικό οργανωμένο χαρακτήρα στην 10ήμερη μάχη με τις φωτιές στην Εύβοια.

 

Η οργανωμένη αλληλεγγύη μεταξύ πυρόπληκτων, εθελοντών, πυροσβεστών και αστυνομικών που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό χαρακτήρα του λειτουργήματός τους, ξεβράκωσε από κάθε ηθικό έρεισμα τις εντολές εκκένωσης μελλοθάνατων τοπικών κοινωνιών.

 

Υ.Γ. Δεν προειδοποιούσε... απειλούσε