Μείζον θέμα με τις συνθήκες κράτησης παράτυπων μεταναστών έχει ανακύψει στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης στην Καβάλα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της διαδικτυακής εφημερίδας "Law and Order" το οποίο υπογράφει ο Μιχάλης Τεζάρης.

 

Όπως αναφέρει μετανάστες θετικοί στον Κορωνοϊό που έχουν συλληφθεί στον Έβρο μεταφέρονται και συνωστίζονται στα κρατητήρια του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης στην Νέα Καρβάλη διασπέροντας τον ιό και σε όσους δεν νοσούν. 

 

Συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Τεζάρης αναφέρει:

 

Δεκάδες μετανάστες που περνούν από Έβρο και μεταφέρονται από διακινητές προς το εσωτερικό της χώρας, συνωστίζονται στα κρατητήρια μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες διασπείροντας τον κορονοϊό. Παρότι η Ελληνική Αστυνομία βάση της σχετικής νομοθεσίας, τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και θα έπρεπε όλοι αυτοί να κρατήθούν σε ειδικούς χώρους καραντίνας, οι μετανάστες, μεταφέρονται χωρίς καμία πρόληψη στα συγκεκριμένα κρατητήρια.

 

Επακόλουθο αυτής της κατάστασης, ήταν πριν από λίγες μέρες να "στιβαχτούν" 45 μετανάστες με τον έναν από αυτούς, να είναι φορέας covid-19. Παρόλο που μετά το μοριακό τεστ εξακριβώθηκε ότι είναι θετικός, παρέμεινε στους ίδιους χώρους με τους υπόλοιπους 44 και κατά τη μεταφορά ορισμένων εξ αυτών την επόμενη μέρα, σε άλλες δομές της Ορεστιάδας, ακόμη 11 βρέθηκαν θετικοί. Σήμερα Πέμπτη, άλλοι 3 μετανάστες, διαγνώσθηκαν θετικοί, και αυτοί, είχαν περάσει από τα κρατητήρια της διαχείρισης μετανάστευσης Καβάλας. 
 

Προφανώς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο δεν τηρείται προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή είτε κατά την κράτηση εκεί είτε κατά την μεταγωγή τους.

 

Τι λέει η Αστυνομία 

 

"Τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο ΕΟΔΥ μεταβαίνει στο ΤΔΜ και διενεργεί ράπιντ σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι θετικοί απομονώνονται σε κρατητήριο που υπάρχει γι αυτό το σκοπό, το ίδιο μπαίνουν σε καραντίνα και αστυνομικοί που τυχόν εντοπιστούν θετικοί. Τώρα τι λέει ο καθένας αυτό δεν μπορώ να το ξέρω", είπε στο KavalaNews.gr ερωτηθείς σχετικά ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Γιάννης Καραμανλής. 

 

"Τηρούνται όλα τα μέτρα σύμφωνα με το πρωτόκολλο" δήλωσε στο KavalaNews.gr ερωτηθείς σχετικά ο προϊστάμενος του γραφείου Ενημέρωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ Αναστάσιος Τσιπλάκης