Πολλές ποσοστιαίες μονάδες υπολείπεται η περιοχή της Καβάλας σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, σε ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών. 

 

Αντίστοιχη υστέρηση καταγράφεται σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα αλλά και στην περιοχή Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής. Οι κατά τόπους διαφοροποιήσεις πάντως είναι σημαντικές. 

 

Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μια επισκόπηση στα επίσημα στοιχεία όπως αυτά αποτυπώθηκαν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι την Τρίτη 27 Ιουλίου με μια αναγωγή επί του τοπικού πληθυσμού.  

 

Υπολογισμοί «στο περίπου» 

 

Ο υπολογισμός, ωστόσο, έχει πολλά περιθώρια σφάλματος για δύο βασικούς λόγους: 

 

-Από τη μια, λαμβάνεται υπόψιν ως μόνιμος πληθυσμός της κάθε περιοχής ένα αριθμητικό στοιχείο που προέκυψε από την τελευταία επίσημη απογραφή, δέκα χρόνια πριν (2011). 

 

-Από την άλλη, δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους

 

Ειδικά στην αρχή των εμβολιασμών, δεν ήταν λίγοι οι Καβαλιώτες που μετέβαιναν πχ στη Σταυρούπολη Ξάνθης επειδή εκεί υπήρχαν μόνο εμβόλια, ή στη συνέχεια όταν επιλεγόταν η Θάσος. Αλλά και αντίστροφα, πολλοί Θάσιοι εμβολιάστηκαν στη Χρυσούπολη κ.ο.κ. 

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για περισσότερο ενδεικτική και κοντά στην πραγματικότητα καταγραφή, εκτός αν το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει να δώσει αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα που να προκύπτουν από τους αριθμούς ΑΜΚΑ όσων εμβολιάστηκαν, σε αντίθεση με το σύστημα των εμβολιασμών ανά περιοχή που καταγράφει σήμερα. 

 

Η κατάσταση ανά περιοχή 

 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας φαίνεται να πλήρως εμβολιασμένο σχεδόν το 41,8% του πληθυσμού (τουλάχιστον με μία δόση εμβολίου: 45,5%). 

 

Πανελλαδικά, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 46,2% των πολιτών ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ανέρχεται σε 52,1% επί του συνολικού πληθυσμού. 

 

Ο νομός Έβρου είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το νομό Καβάλας, οι νομοί Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής είναι μερικές μονάδες ψηλότερα ενώ, στον αντίποδα, πολύ χαμηλότερα βρίσκονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων στους νομούς Σερρών, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης με περίπου 1/3 των πολιτών να πλήρως εμβολιασμένοι. 

 

Πλασματική εικόνα στη Θάσο 

 

«Φωτεινή» εξαίρεση αποτελεί η Θάσος μιας και, φαινομενικά τουλάχιστον, η κατάστασή της δεν έχει καμία σχέση με βόρεια Ελλάδα ή το σύνολο της χώρας. 

 

Δημιουργείται η εντύπωση ότι στο νησί έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση τα 2/3 του πληθυσμού. 

 

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός δόσεων εμβολίων έχει γίνει σε μη μόνιμους κατοίκους που μετέβαιναν για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες στο νησί, λόγω έλλειψης εμβολίων στην ηπειρωτική χώρα. 

 

Αρχικώς λόγω του σπανιότατου, κατά τους μήνες της άνοιξης, εμβολίου της Pfizer που ήταν «εξαφανισμένο» στις περισσότερες περιοχές αλλά με μεγάλη «περίσσεια» στη Θάσο, στη συνέχεια με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson που είχαν δοθεί μόνο στα νησιά. 

 

Είχε γίνει ανέκδοτο ο «εμβολιαστικός τουρισμός» 

 

Το σύστημα ραντεβού έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου για τρεις συνεχόμενους μήνες να μεταβαίνουν στη Θάσο μόνιμοι κάτοικοι Καβάλας, Θράκης, Θεσσαλονίκης ή ακόμη και Αττικής ή Πατρών!

 

Μάλιστα ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολλοί επέλεγαν τη μακρινή για αυτούς Θάσο για να κάνουν το εμβόλιό τους, ακόμη και μέσα στις περιόδους απαγόρευσης μετακίνησης, κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα με τα αυτοκίνητά τους και πληρώνοντας επιπλέον και τους ναύλους για τη μετάβαση στο νησί. 

 

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Θάσου, στο αποκορύφωμα της κίνησης, περίπου οι μισές εμβολιαστικές δόσεις ανά ημέρα γίνονταν σε μη μόνιμους κατοίκους. 

 

Η πραγματικότητα

 

Εκτιμάται ότι από τις σχεδόν 10.000 πρώτες δόσεις εμβολίου που έχουν γίνει στη Θάσο, οι 4.000 περίπου αφορούν μη Θάσιους. 

 

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο γιατρού της Θάσου που έλεγε ότι αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς οι εμβολιασμοί, το νησί θα φτάσει σε σημείο να έχει εμβολιάσει… το 150% του πληθυσμού του

 

Χαριτολογώντας έλεγε, δε, ότι θα έχουμε «overbooking», χρησιμοποιώντας έναν όρο της τουριστικής αγοράς που περιγράφει το φαινόμενο να γίνονται κρατήσεις περισσότερες των διαθέσιμων δωματίων. 

 

Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στο νησί, ασχέτως αν είναι πλασματικά, βοηθούν στην εικόνα που δίνει το νησί προς τα έξω μιας και τα επίσημα στοιχεία (τα μοναδικά διαθέσιμα) λαμβάνονται υπόψιν από κυβερνήσεις χωρών που εκδίδουν οδηγίες για τους πολίτες τους ή και από τουριστικούς οργανισμούς που «στέλνουν» τουρίστες. 

 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στο νησί καταγράφονται είτε μηδενικά είτε ελάχιστα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά ημέρα εδώ και αρκετές εβδομάδες. 

 

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε Καβάλα και Θάσο γίνονται πλέον περί τους 500 εμβολιασμούς ημερησίως (είχαμε φτάσει και τους 1.500 εμβολιασμούς) και στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για δεύτερες, τελικές δόσεις και όχι για νέους εμβολιασμούς. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ