Ενδιαφέροντα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι τα ευρήματα της έρευνας με τίτλο «Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας» (Northern Greece Insights- NGI) που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία». 

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του Ιουνίου για λογαριασμό της Populus Strategy and Insights και διενεργήθηκε από την εταιρία Palmos Analysis

 

Το δείγμα ξεπέρασε τα 2.000 άτομα, εκ των οποίων 400 από τις έξι περιφερειακές ενότητες της βορειοανατολικής Ελλάδας: Καβάλα, Θάσος, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρος. 

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής

Η ανεργία, η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και η οικονομική ανάπτυξη είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Ψηλά στις πρώτες απαντήσεις του κοινού ήταν και: "χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας", "υγεία – περίθαλψη" καθώς και "προσφυγικό – μεταναστευτικό" και "ερημοποίηση – μετανάστευση νέων". 

 

Η δημοτικότητα του Χρήστου Μέτιου 

Ένας στους τέσσερις πολίτες (25%) έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον περιφερειάρχη της περιοχής, Χρήστο Μέτιο και περίπου το ίδιο ποσοστό 26% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη.

 

Το 38% δήλωσε «Ουδέτερη γνώμη ή δεν έχουν γνώμη» ενώ ένα εντυπωσιακό 11% (το μεγαλύτερο ποσοστό στις 4 Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας) δήλωσε «δεν τον γνωρίζω». 

 

Τα δύο τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη δημοτικότητα του περιφερειάρχη. 

 

Το 48% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη με τις θετικές γνώμες στο ίδιο ερώτημα να ανέρχονται σε 33% (η απάντηση Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ έλαβε 19%). 

 

Σχεδόν ένας στους δυο ερωτηθέντες (48%), θεωρεί ότι ο κ. Μέτιος δεν πρέπει να επανεκλεγεί το 2023. 

 

«Ναι ή μάλλον ναι» απαντά το 28% και «δεν ξέρει- δεν απαντά» το 24%. 

 

Η ταυτότητα της έρευνας

Διενεργήθηκε το διάστημα 14 Ιουνίου 2021- 01 Ιουλίου 2021. Το 51% με την μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων CATI και το 49% με online ερωτηματολόγια μέσω πιστοποιημένων panels. Ερωτήθηκαν 2.015 άτομα, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019. Το μέγιστο σφάλμα είναι ±2,2% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

 

 

ΔΕΙΤΕ όλη την έρευνα ΕΔΩ 

 

 

Τα γραφήματα της έρευνας

για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη