γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας

 

Πατέρας μια περίεργη προσωπικότητα…

 

Για την μάννα έχουν γραφεί πολλά, γλυκά, όμορφα και φυσικά μοναδικά μια και η μητέρα αποτελεί στύλο για κάθε σπίτι, με εξαιρέσεις βέβαια.

 

Η πιο περίεργη προσωπικότητα σε ένα σπίτι είναι ο πατέρας, γι’ αυτό και η γιορτή του δεν φτουράει πολύ στην κατανάλωση…

 

Μου κάνει εντύπωση όμως οι αναρτήσεις στο facebook που υποδηλώνουν ότι αυτή η περίεργη προσωπικότητα δεν περνάει απαρατήρητη

 

Είχα διαβάσει ότι ότι ένας πατέρας αξίζει όσο 100 δάσκαλοι… και μου φάνηκε υπερβολικό, αλλά είπα να το ψάξω κομμάτι.

 

Κατ’ αρχάς δεν το αποφασίζεις εσύ για το αν είσαι καλός πατέρας. 

 

Το αν είσαι καλός πατέρας θα το κρίνουν τα ίδια τα παιδιά σου, θα το καταλάβεις με το πέρασμα των χρόνων. Δεν είναι κάτι που φαίνεται με την πρώτη. 

 

Το βέβαιον είναι ότι καλός πατέρας δεν γίνεσαι από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι κάτι που το παλεύεις και το κερδίζεις μέρα με την ημέρα.

 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του;

 

Ο καλός πατέρας ξέρει να ακούει. Δεν μιλάει μόνο… χρειάζεται ορισμένες φορές να ακούει τα παιδιά του και να αφουγκράζεται τις σκέψεις και τις αγωνίες τους…

 

Ξέρει να βρίσκει χρόνο για τα παιδιά του και να παίζει μαζί τους.

 

Δίνει πολλή αγάπη. Από την πολλή αγάπη δεν έπαθε ποτέ κανένας τίποτα, μην ακούτε σαχλαμάρες περί του αντιθέτου.

 

Έχει υπομονή και ψυχραιμία. Δεν χάνει ποτέ τον έλεγχο όταν είναι μαζί με τα παιδιά του. Τα περιβάλλει με τη σκιά της σιγουριάς του, χωρίς ωστόσο να τα πνίγει… Τους δίνει ελευθερία τόση, όση χρειάζεται, ούτε λιγότερη, ούτε περισσότερη.

 

Δεν λύνει τα προβλήματα των παιδιών του, αλλά τους δείχνει πώς να τα λύνουν μόνα τους.

 

Ο καλός πατέρας δε μασάει από το… οργανωμένο χάος που ονομάζεται προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Ο καλός πατέρας ξέρει ότι η ευτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες, στα μικρά πράγματα, στις στιγμές… και πάνω απ’ όλα ο καλός πατέρας ξέρει να συγχωρεί.

 

Ένας εκ των θεμελιωτών της κοινωνικής ψυχολογίας και γενικότερα της Αμερικανικής κοινωνιολογίας ο Τζορτζ Χέρμπερτ συνήθιζε να λέει ότι «ένας πατέρας αξίζει περισσότερο από εκατό δασκάλους».

 

Κανόνες δεν υπάρχουν για να γίνεις καλός πατέρας, η ίδια η ζωή σε χτίζει αρκεί να το θες. Και το καταλαβαίνεις μόνο όταν περνούν τα χρόνια και κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα πέφτουν πάνω σου και φωνάζουν: Μπαμπααααααααά.

 

Ναι αυτή είναι η σωστή λέξη που σε κάνει να πέφτεις 10 φορές και να σηκώνεσαι 11. Η πιο γλυκιά λέξη στον κόσμο, η λέξη: «μπαμπάς».

 

Για να μην προχωρήσω άλλο μια και η αξιολόγηση ενός πατέρα γίνεται από τα ίδια τα παιδιά του, προσθέτω την ιστορική γνώση ότι η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε το 1910 από την Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της, Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειάς τους.

 

Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να αποδείξει ότι η σπουδαιότητα του πατέρα, στην ζωή των παιδιών, είναι ίδια με αυτήν της μητέρας. Όπως τιμούμε εκείνη εξίσου το ίδιο οφείλουμε να τιμούμε και τον άνδρα μας μεγάλωσε.

 

Παίζει ρόλο η ηλικία, η ιδιοσυγκρασία, ο χαρακτήρας, ο τρόπος που βλέπει καθένας τα πράγματα αλλά και το πώς διαχειρίζεται τις καταστάσεις.

 

Συνταγή, βέβαια, δεν υπάρχει που να σε κάνει καλύτερο γονιό, όμως γνωστοί αλλά και ανώνυμοι άνθρωποι καταθέτουν στη συνέχεια σημαντικές σκέψεις για εν ενεργεία ή μελλοντικούς μπαμπάδες που σίγουρα θα σας κάνουν εντύπωση και ίσως σας προβληματίσουν λίγο παραπάνω…

 

Να καταθέσω για την ιστορία και μερικά υπέροχα αποφθέγματα για τον  πατέρα…

 

Ο πατέρας μου συνήθιζε να παίζει με τον αδελφό μου και μένα στον κήπο. Η μάνα μας έβγαινε έξω και φώναζε: “Θα χαλάσετε το γκαζόν!”. Κι εκείνος της απαντούσε: “Δεν μεγαλώνουμε γκαζόν, αγόρια μεγαλώνουμε!”- Harmon Killebrew

 

Υπάρχουν τρία στάδια στη ζωή ενός άνδρα: Πρώτο στάδιο: να πιστεύει στον Αη-Βασίλη. Δεύτερο στάδιο: να μην πιστεύει στον Αη-Βασίλη. Τρίτο στάδιο: να είναι ο ίδιος Αη-Βασίλης.– Ανώνυμος

 

Όταν ήμουν έφηβος 14 ετών, ο πατέρας μου ήταν τόσο αλαζόνας που δεν τον άντεχα λεπτό. Περιέργως, όταν έφτασα τα 21 ένιωσα μεγάλη έκπληξη από το πόσο πολλά κατάφερε να μάθει μέσα σε επτά μόλις χρόνια! – Μαρκ Τουαίν

 

Γιορτή του Πατέρα: Τα πιο υπέροχα αποφθέγματα για τον μπαμπά μας!

 

Οι καλοί μπαμπάδες δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να νιώθουν πού είναι το σπίτι τους και φτερά για να πετάξουν μακριά ελεύθερα – Jonas Salk

 

Γιορτή του Πατέρα: Τα πιο υπέροχα αποφθέγματα για τον μπαμπά μας!

 

11. Mπαμπάδες, αγαπήστε κι αποδεχτείτε τα μέλη της οικογένειάς σας γι΄ αυτό που πραγματικά είναι, ακόμα κι αν η προσωπικότητά τους είναι πολύ διαφορετική από τη δική σας. Τα κουνέλια δεν πετούν, οι αετοί δεν κολυμπούν, οι γάτες δεν έχουν φτερά. Σταματήστε τώρα τις συγκρίσεις. Υπάρχει άφθονος χώρος για όλους στο δάσος! – Chuck Swindoll.

 

«Όσοι είστε μπαμπάδες θα καταλάβετε. Έχεις ένα μικρό κοριτσάκι. Σε κοιτάζει με θαυμασμό. Είσαι ο προφήτης της. Είσαι ο ήρωάς της!»

 

(από την ταινία Ο μπαμπάς της νύφης)

 

Γιορτή του Πατέρα: Τα πιο υπέροχα αποφθέγματα για τον μπαμπά μας!

 

 «Αν θέλω ο γιος μου να με βλέπει σαν ήρωα; Όχι. Θέλω να με βλέπει σαν έναν πολύ αληθινό άνθρωπο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο.»

 

Robert Downey Jr.

 

 «Κάθε μπαμπάς πρέπει να θυμάται ότι μια μέρα ο γιος του θα ακολουθήσει το παράδειγμα και όχι την συμβουλή του!».