Αίτηση στις αρμόδιες αρχές για την υπαγωγή του Mouzenidis Travel, του ελληνικού ταξιδιωτικού πρακτορείου, μέλους του ομίλου Μουζενίδη, στην διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές, έχει προχωρήσει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διοίκηση της εταιρίας, παράλληλα με την αναστολή της λειτουργίας τηε εταιρίας.

 

Η αίτηση αυτή κατατέθηκε χθες και δεν επηρεάζει την λειτουργία των υπολοίπων ελληνικών εταιριών του ομίλου, ούτε βέβαια την ρωσική. Προς τούτο το σύνολο των εταιριών του ομίλου Μουζενίδη, Grekodom, Ellinair, κ.ά., συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ για τα περίπου 60 γραφεία εξωτερικού του ομίλου, ήδη εταίροι, συνεργάτες ή ιδιοκτήτες σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων στην Πολωνία και στην Λετονία, αναλαμβάνουν την λειτουργία τους, καταβάλλοντας κανονικά οφειλές στα ξενοδοχεία, ώστε να φιλοξενούνται οι κρατήσεις τους. Η απόφαση για την υπαγωγή αναμένεται σήμερα εκτός απροόπτου από το δικαστήριο.

 

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ παρακολουθεί την διαδικασία από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται, αποκαλύπτει το τι πραγματικά συμβαίνει, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

 

Η -δυσάρεστη αυτή- εξέλιξη, έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο σοβαρών οικονομικών προβλημάτων στην εταιρία που γιγαντώθηκαν λόγω του κορονοϊού και της συνεχιζόμενης κρίσης στον εισερχόμενο από Ρωσία τουρισμό, που επέφερε στην εταιρία μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 95%.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχουν σημαντικές οφειλές σε τράπεζες, ενώ και οι οφειλές προς το Δημόσιο, είναι πολύ μικρές. Το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι των οφειλών είναι από voucher προς πελάτες του εξωτερικού και -δυστυχώς- προς ελληνικά ξενοδοχεία. Ωστόσο το ύψος των οφειλών δεν είναι ακόμη γνωστό, είναι ωστόσο κάποιες δεκάδες εκατομμύρια.

Η διοίκηση της εταιρίας θα αξιοποιήσει την διαδικασία εξυγίανσης και την προστασία από τους πιστωτές, για την αναζήτηση επενδυτών, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την εταιρία, χωρίς βέβαια να μπορεί να προδικάσει κάποιος το αποτέλεσμα.

Ήδη υπήρξαν κάποιες αρχικές επαφές για εταιρία του ομίλου, από ρωσικό tour operator, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια άμεσα, καθώς ζητήθηκαν στοιχεία αναφορικά με οφειλές της εταιρίας.

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει τις συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών του, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε., ωστόσο μέχρι σήμερα, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.

 

Η επιστολή

 

Την προηγούμενη εβδομάδα με επιστολή του το απόγευμα της 17ης Ιουνίου, το Mouzenidis Travel ενημέρωσε τα ξενοδοχεία και τα πρακτορεία στη Ρωσία ότι διακόπτει την εξυπηρέτηση των τουριστών στην Ελλάδα, προσωρινά μέχρι τις 26 Ιουνίου. 

 

Όπως γράφτηκε σε κλειστή ομάδα Ρώσων πρακτόρων σε κοινωνικό δίκτυο, “Η εταιρεία ελπίζει στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Το απόγευμα της 17ης Ιουνίου, ένα μήνυμα από εκπρόσωπο της εταιρείας του ΤΟ “Mouzenidis Travel” εμφανίστηκε στην κλειστή ομάδα Facebook του Luxury Travel Club, που ενημέρωσε για την προσωρινή αναστολή τουριστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Λόγω παρατεταμένων περιοριστικών ενεργειών στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης για περισσότερο από ένα έτος και λειτουργικών και τεχνικών δυνατοτήτων, το Mouzenidis Travel Greece, αναστέλλει προσωρινά την εξυπηρέτηση πελατών στην Ελλάδα από 18/06/2021 εως 26/06 / 2021.

 

Είμαστε πάντα πιστοί στους πελάτες μας, με βάση την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, προσφέρουμε τη μεταφορά των τουριστικών πακέτων για τις αναφερόμενες ημερομηνίες, για την περίοδο από 01.09.2021 και μετά ή για τη θερινή περίοδο του 2022 σύμφωνα με τον ίδιο τιμοκατάλογο””. Ακόμη πηγή του Mouzenidis Travel Russia επιβεβαίωσε την ακρίβεια των πληροφοριών στο Tourdom.ru. Απέδωσε δε την προσωρινή διακοπή των δραστηριοτήτων της εταιρείας λόγω διαπραγματεύσεων που διεξάγει η διοίκησή της με την ελληνική κυβέρνηση, αναμένοντας οικονομική βοήθεια από αυτήν.

 

Στα προς επίλυση θέματα είναι και η επιστροφή αρκετών εκατοντάδων Ουκρανών τουριστών στην πατρίδα τους μετά την ολοκλήρωση των διακοπών τους στις 26 Ιουνίου. Ένα σημαντικό μέρος αυτών, αλλά όχι όλο, το καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες του Mouzenidis Travel.

Ο όμιλος

 

Με κύκλο εργασιών περίπου 350 εκατ. ευρώ, είχε κλείσει η χρήση του 2019 για τον όμιλο Μουζενίδη.

 

Ο Όμιλος Μουζενίδη (https://group.mouzenidis.com/gr) ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995, συμπληρώνοντας πλέον 26 χρόνια στον τομέα του Τουρισμού.

 

H αεροπορική εταιρεία Ellinair (https://el.ellinair.com), του ομίλου Μουζενίδη ιδρύθηκε το 2013, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη δραστηριότητα της με τη διενέργεια τόσο προγραμματισμένων, όσο και ναυλωμένων πτήσεων, με το δίκτυο των προορισμών της να ξεπερνά πλέον τις 40 πόλεις.

 

H εταιρεία Mouzenidis Travel είναι ακόλουθος του έργου της ατομικής επιχείρησης Mouzenidis Tours, η οποία ιδρύθηκε το 1995 από τον Μπόρις Μουζενίδη.

 

Έδρα της Εταιρείας από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον λειτουργούν πολυάριθμα υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως η Αθήνα, η Πιερία, η Χαλκιδική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Θάσος και η Ζάκυνθος. Έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά του στα συνεργαζόμενα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, ο Όμιλος κατάφερε ταυτόχρονα να αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, οι οποίοι χρησιμοποιώντας το brand name και το σήμα της εταιρίας, διανέμουν τα τουριστικά προϊόντα  σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας σήμερα τον αριθμό των 80 γραφείων συνεργατών στις δραστηριοποιούμενες χώρες.

 

Ο επαγγελματισμός του προσωπικού, το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, η καλή φήμη των επιχειρήσεων και η αξιοπιστία τους, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες συνάμα με τη συνεχή αύξηση αυτών, καθώς και οι απεριόριστες προοπτικές, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που επιτρέπουν στον Όμιλο Mouzenidis Group να παραμένει μια αποτελεσματική και ανταγωνιστική επιχειρηματική ένωση, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Πηγή: Money-toyrism