Επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Καβάλα πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα, Κώστα Κουκούλα. Εκεί, το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με εργαζόμενους της δομής για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι φιλοξενούμενοι της δομής.

 

Στην συγκεκριμένη δομή διαμένουν 890 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειοψηφία τους να είναι παιδιά. Όπως μετέφεραν οι εργαζόμενοι, σοβαρές είναι οι ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ ανα διαστήματα έχουν σημειωθεί προβλήματα στην τροφοδότηση της δομής με self tests παρά τις φιλότιμες, όπως τις χαρακτήρισαν, προσπάθειες του φαρμακευτικού συλλόγου.

 

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων από τα κοινωφελή προγράμματα που εργάζονταν στη δομή έχουν λήξει, με αποτέλεσμα να έχουν πάψει οι εργασίες συντήρησης, επισκευών όπως και καθαριότητας που αυτοί είχαν αναλάβει.

 

Επίσης, εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς αν και έχουν πάρει τα χαρτιά του ασύλου, δεν μπορούν να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, κυρίως στην Κεντρική και την Βόρεια Ευρώπη, όπως η Γερμανία.

 

Μάλιστα, μεταφέρθηκαν στο κλιμάκιο από ορισμένους από τους ίδιους τους διαμένοντες στη δομή οι μεγάλες ανάγκες σε παιδικά γάλατα, πάνες όπως και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων, στις 20 Ιούνη, η ΤΕ Καβάλας θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Στις συζητήσεις, ο Κώστας Κουκούλας μεταξύ άλλων σημείωσε πως το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των κατατρεγμένων και παράλληλα αναδεικνύει την ρίζα του προβλήματος που οδηγεί στην προσφυγιά και την μετανάστευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, τη φτώχεια και τους κατατρεγμούς.

 

Τόνισε επίσης την ανάγκη της πάλης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της επαίσχυντης συμφωνίας με την Τουρκία που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και εγκλωβίζει διπλά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα.

 

(δελτίο Τύπου)