Η Μεγάλη Βρετανία διατήρησε την Ελλάδα στην «πορτοκαλί λίστα», αναγκάζοντας όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας να μπαίνουν σε δεκαήμερη, καραντίνα. Ωστόσο τα νέα που έρχονται, λένε ότι πολύ πιθανό είναι να εξετάζονται τα δεδομένα ανά περιοχή. Αυτό αποτελεί καλή είδηση για την Θάσο η οποία φαίνεται ότι τα πηγαίνει καλά την δεδομένη στιγμή στα νούμερα γύρω από την πανδημία. 

 

Οι δύο καλές συγκυρίες

 

- Τα ποσοστά των εμβολιασμών.

 

- Το  ποσοστό των νέων κρουσμάτων επί του πληθυσμού.

 

Τα κρούσματα στη Θάσο το τελευταίο διάστημα είναι ελάχιστα, ενώ εμφανίζει πληρότητα σχεδόν 100% στα ραντεβού για εμβόλιο, παρόλο που δεν είναι όλα κλεισμένα από ντόπιους. 

 

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη,  το νησί βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο, από τα τέσσερα, δηλαδή στο «κίτρινο». 

 

Στην Θάσο η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση ανέρχεται στο 53.44%. 

 

- Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.16%

 

- 7-ήμ. μέσος όρος κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 7.2.

 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν δέκα κρούσματα στο νησί. 

 

Η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει μέσα Ιουνίου και τότε, οι Βρετανοί θα έχουν στα χέρια τους αναλυτικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση όλων των ελληνικών νησιών

 

Η επόμενη αξιολόγηση θα κρίνει πολλά

 

Η χώρα μας θα αποστέλλει τακτικά αυτά τα δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων και ασθενών, πορεία εμβολιασμών κ.ο.κ.), προκειμένου να είναι σε θέση οι Βρετανοί να αξιολογήσουν, εάν μπορούν να βάλουν στο «πράσινο» κάποια νησιά, ανεξαρτήτως αν διατηρούν την ηπειρωτική χώρα στο «πορτοκαλί».

 

Αυτό σίγουρα θα βολέψει περιοχές που θα έχουν καλές επιδόσεις, όπως η εικόνα που φαίνεται να έχει η Θάσος τώρα. 

 

Την ίδια ώρα τα… σκαμπανεβάσματα της TUI να ακυρώσει τις πτήσεις, έχει προκαλέσει πρόβλημα σε τουριστικές μονάδες. Φαίνεται ότι χάνεται ο Ιούνιος ή στην καλύτερη περίπτωση να "σωθούν" κάποιες μέρες στα τέλη του μήνα.