«Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία οικονομικής συνεργασίας που συζητήθηκαν στην Καβάλα. Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και θέλω επί τη ευκαιρία να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια. 

 

«Συμφωνήσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια» είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

 

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ συζητήθηκαν 25 συγκεκριμένες προτάσεις (15 εκ των οποίων έχει εισηγηθεί η Αθήνα, οκτώ η Τουρκία και δύο αφορούν την περιβαλλοντική συνεργασία) στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

 

Οι τομείς της επιδιωκόμενης συνεργασίας περιλαμβάνουν την ενίσχυση και διευκόλυνση του διασυνοριακού εμπορίου (οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές), τον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές πτυχές και τις τηλεπικοινωνίες.

 

Αν και πολλές από τις 25 προτάσεις συζητούνται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1970, η προσπάθεια συνεννόησης στοχεύει να δοθεί ώθηση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» που θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

 

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν 

 

Οι κοινές δηλώσεις ήταν σύντομες, μετά το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης, έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Για διαδικασία σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος χρόνου μίλησε ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε, συμφωνήθηκε αριθμός προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Μίλησε επίσης για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών Covid, ώστε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει να μπορούν να επισκεφθούν τις δύο χώρες.

 

«Όπως προείπε και ο ομόλογός μου, προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και χρειάζονται επίλυση, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

 

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» κατέληξε.